• PRO TV
  • 10 lucruri mai puțin știute despre Nôtre Dame

10 lucruri mai puțin știute despre Nôtre Dame

10 lucruri mai puțin știute despre Nôtre Dame

Un simbol al Parisului, Catedrala Doamnei în traducere, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Europei, un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța alături de care orașul luminilor nu va mai arăta niciodată la fel.  

Dacă nu ai apucat să vizitezi faimoasa catedrală, trebuie să știi că ai pierdut cam 850 de ani de istorie. Ei bine, după regretatul incident probabil vor dura mulți ani ca reconstrucția să fie finalizată, însă Nôtre Dame va rămâne în amintirea multora ca una dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din lume.  

Iar asta este adevărat, chiar va rămâne în amintirea multora, pentru că Nôtre Dame a atras anual cam 13 milioane de turiști în capitala Franței și cu sigurață, deși va intra într-un program de reabilitare va continua să atragă turiști.  

Unele bazate pe legende, altele pe fapte reale, hai să vedem împreună câteva curiozități despre Catedrala Nôtre-Dame:  


1. Inspirația multor scriitori 

Quasimodo, personajul principal al romanului Cocoșatul de la Nôtre Dame de Victor Hugo, a fost considerat dintotdeauna o creație fictivă, izvorâtă din imaginația autorului, având ca inspirație faimosul momument. 

Victor Hugo a făcut celebre cele două turnuri ale catedralei. Qausimodo, cocoșatul de la Nôtre Dame, locuia în cel sudic. 

2. Legenda garguilor (ornamente, adeseori în formă de cap de animal fantastic) 

Fără indoială că garguile din Catedrala Nôtre Dame sunt cunoscute de toți. Funcția sa este de a evacua apa de pe acoperișuri, dar din motive necunoscute, a devenit o altă curiozitate a catedralei Nôtre Dame. 

3. Decapitarea Regilor 

În 1793, în mijlocul Revoluției Franceze, 28 de statui ale regilor biblici din catedrală au fost trase cu frânghii și decapitate de mulțime. 

4. Are o „pădure” pe  acoperiș 

Catedrala conține una din cele mai vechi rame de lemn din Paris, la crearea căreia au fost utilizate aproximativ 52 de hectare de copaci defrișați în secolul al XII-lea. Fiecare fascicul este fabricat dintr-un arbore aparte. Din acest motiv, structura de lemn istoric este poreclită „Pădurea”.   

5. Construcția clădirii 

Prima piatră de fundație a clădirii a fost pusă în 1163, și a fost terminată în 1345, după 182 de ani de muncă.   

6. O capacitate impresionantă 

În catedrala puteau intra până la 10 mii de persoane. Iar Napoleon a fost incoranat aici impărat al Franței în 1804. 

7. Turnurile nu sunt gemene

Deși poate așa pare, într-o examinare mai amănunțită arată că turnul de nord este, de fapt, un pic mai mare decât cel din sud. 

8. Toate drumurile duc spre Catedrala Nôtre-Dame 

Adeseori trecut cu vederea de către turiști în Paris este un marcator circular ce include o stea de bronz cu opt vârfuri înglobate în piatră. Pe suprafața acestuia sunt gravate cuvintele Point zéro des routes de France, reprezentând punctul de la care se măsoară distanța de la Paris la alte orașe din Franța. 

9. Înțelepciune am zis!  

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. 

10. Vitralii impresionante 

Nôtre-Dame este considerată cea mai intunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbră severă. 

Citește și:  ”E ca și cum ai privi cum îți moare cineva drag”. Reacția celebrităților față de incendiul de la Notre Dame

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni