• PRO TV
  • Numele medicului care a descoperit noul coronavirus, Li Wenliang, reabilitat postum de autoritățile chineze

Numele medicului care a descoperit noul coronavirus, Li Wenliang, reabilitat postum de autoritățile chineze

Numele medicului care a descoperit noul coronavirus, Li Wenliang, reabilitat postum de autoritățile chineze

Medicul oftalmolog Li Wenliang a murit la 7 februarie 2020 din cauza infecției cu coronavirus. Anterior, el a alertat omenirea în legătură cu existența unui posibil virus ucigaș, însă a fost declarat mincinos de statul chinez.

Autoritățile de la Beijing au anunțat că au anulat avertismentul dat medicului Li Wenliang, primul doctor care a semnalat prezența unui virus mortal complet nou în zona Wuhan. Ancheta demarată la cel mai înalt nivel s-a lăsat cu demiteri în lanț în rândul poliției, autorităților locale și politice din Wuhan. 

Cei considerați vinovați vor fi deferiți justiției imediat ce criza coronavirus se va încheia. 

Conducerea poliției din Wuhan a prezentat scuze publice familiei lui Li Wenliang, în încercarea de a reabilita numele acestuia, scrie South China Moring Post.

Li Wenliang a făcut o descoperire alarmantă la sfârșitul anului 2019. Pe 30 decembrie el posta pe grupul WeChat al absolvenților de medicină de la Universitatea Wuhan următorul mesaj: 

Șapte cazuri de SARS în Piața Huanan de legume și fructe de mare. Toți pacienții sunt izolați la secția de reanimare”.

Mesajul său a fost răspândit în mediul online, cu numele său cu tot. Medicul a intrat în colimatorul poliției, care i-a făcut dosar pentru tulburarea liniștii sociale și răspândirea de zvonuri nefondate despre o afecțiune pulmonară mortală.

Medicul a fost urmărit de poliție în permanență, până a căzut la pat, grav bolnav de o afecțiune necunoscută. La 7 februarie 2020, medicul oftalmolog Li Wenliang a decedat din cauza unei pneumonii grave, cauzată de un nou tip de coronavirus. Avea doar 34 de ani.

FOTO: Profimediaimages.ro

Cu o săptămână înainte de a muri, Li a acordat un interviu revistei Caixin, unde a explicat că lumea trebuia să știe totul.

Eu nu am răspândit neadevăruri. Voiam să-i avetizez pe colegii mei, medici, nu să provoc panică. Într-o societate sănătoasă, nu trebuie să existe o singură voce”, a declarat medicul.  

În ziua morții sale China număra deja mii de bolnavi de o afecțiune fără nume și 545 de persoane decedate.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni