• PRO TV
  • Descoperire de ultimă oră.  Medicamentele de uz comun care te pot proteja de coronavirus

Descoperire de ultimă oră.  Medicamentele de uz comun care te pot proteja de coronavirus

Descoperire de ultimă oră.  Medicamentele de uz comun care te pot proteja de coronavirus

Unele antidepresive pot ajuta la ameliorarea simptomelor coronavirusului, spun oamenii de știință.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Washington din SUA examinează eficacitatea fluvoxaminei împotriva Covid-19.

Fluvoxamina aparține unui grup de medicamente numite antidepresive SSRI și este prescrisă în mod normal fie pentru tratamentul depresiei, fie pentru tulburarea obsesiv-compulsivă.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră că medicamentul poate ajuta la prevenirea „furtunilor de citokine”, care apare în cazul în care sistemul imunitar  inundă organismul cu mediatori de celule imune numite citokine ca răspuns la Covid-19.

Acest răspuns imun frenetic poate duce la insuficiența organelor, a reprezentat o preocupare majoră în cazul pacienților afectați grav de coronavirus.

Cercetătorii au stabilit că fluvoxamina ar putea fi un potențial tratament pentru coronavirus, după ce au descoperit că medicamentul a redus producția de citokine la pacienții cu septicemie.

Profesorul Alban Gaultier, cercetător de la Universitatea din Virginia, a declarat pentru News Medical: „Sunt încântat să văd rezultatele acestui studiu clinic."

„Dacă se dovedește eficient în scăderea simptomelor Covid-19, acest tratament ar fi o opțiune sigură și accesibilă pentru combaterea pandemiei."

În plus, aceasta abordare ar putea fi, de asemenea, aplicata la alte afecțiuni inflamatorii determinate de furtuni de citokine, cum ar fi septicemia.

O echipă de la Universitatea Washington, condusă de profesorul Eric J. Lenze, intenționează să testeze efectele fluvoxaminei pe 152 de pacienți cu Covid-19 din Illinois și Missouri.

Pacienții vor primi fie fluvoxamină, fie placebo, în timp ce se află în carantină acasă.

Aceștia vor trebui să raporteze nivelurile de oxigen și alte semne vitale echipei de cercetare în fiecare zi, fie prin apeluri telefonice, fie online - folosind termometre, senzori de oxigen de pe vârful degetelor și monitoare automate de tensiune arterială.

Cercetătorii spun că, dacă medicamentul se dovedește ineficient împotriva Covid-19, participanții la studiu vor beneficia de supravegherea atentă a medicilor, care îi vor ajuta să stabilească dacă au nevoie de tratament suplimentar.

„Folosirea unui medicament psihiatric pentru a trata COVID-19 poate suna contraintuitiv, dar nu este mai contraintuitiv decât utilizarea unui medicament contra malariei”, a spus prof. Lenze.

„Acest medicament este de aproximativ zeci de ani, așa că știm cum să îl utilizăm în siguranță. Dacă este eficient, acesta ar putea fi un medicament ideal pentru pacienții infectați cu Covid-19”.

Fluvoxamina este aprobată pentru utilizare clinică în Marea Britanie și este adesea prescrisă pentru a trata depresia sau tulburările obsesiv-compulsive. Funcționează prin reglarea nivelului unei anumite substanțe chimice, numită serotonină, din creierul uman.
Foto: Getty
 

Viața bate vlogul - sez. 2, episodul 8: Drama neștiută a fraților Munteanu

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni