• PRO TV
  • De ce obișnuiesc românii să se descalțe la intrarea unei locuințe! De unde vine tradiția veche de sute de ani

De ce obișnuiesc românii să se descalțe la intrarea unei locuințe! De unde vine tradiția veche de sute de ani

De ce obișnuiesc românii să se descalțe la intrarea unei locuințe! De unde vine tradiția veche de sute de ani

Pandemia cu noul Coronavirus ne-a adus schimbări majore în viața fiecăruia, suntem mult mai atenți la igienă, iar un sfat important din partea autorităților a fost să nu intrăm cu încălțămintea de afară în propriile locuințe. Oh, dar stai... noi oricum nu făceam asta! 

Probabil te-ai întrebat mereu de ce românii obișnuiesc să se descalțe atunci când ajung acasă, iar alte popoare nu! 

Ei bine, teritoriul pe care se află România a fost de-a lungul timpului sub numeroase influențe, ba otomane, ba sovietice. Încă din antichitate, picioarele au avut o semnificație foarte importantă fiind asociate cu impuritate, deoarece ele atingeanu pământul și erau întotdeauna murdare. 

Fapt pentru care au reprezentat o ierarhie socială! 

În vremurile în care oamenii dețineau sclavi, obișnuiau să-i lase desculți, iar în momentul în care aveau invitați, sclavii erau obligați să-i spele pe picioare pentru ca omul înstărit să-și arate respectul. 

În China se scot pantofii la intrarea în casă pentru că poporul asiatic, încă din antichitate, avea casele tradiționale construite în așa fel încât conțineau multe terase, fapt ce aducea murdăria în case indiferent de încălțăminte. Japonia, Vietnam sau Corea, obișnuiesc același lucru!

De exemplu, Budiștii obișnuiesc să meargă adesea desculți pentru că, "În India, unde apare budismul, murdăria și praful au fost asociate cu muritorii. Numuritori sunt doar zeii, care sunt asociați cu puritatea și curățenia", potrivit Kamalai Thiagarajanen, BBC Travel. 

Inclusiv popoarele Islamice obinuiesc, atât la rugăciune, cât și în casele proprii să-și lase încălțămintea la intrarea în locuințe. 

Poporul român, niște latini cu influențe slave, au împrumutat de la fiecare după cum s-a putut. Este clar că otomanii ne-au lăsat o amprenta asupra culturii noastre, că vorba aia... aproximativ 500 de ani nu trec ușor. 

Ba chiar ne-au plăcut și covoarele în sufragerie, mergeam la Kiosc înainte de "Super-Market", purtăm aurul cu mare mândrie și ne mai place și stilul ăla oriental, tot de pe acolo furat. 

Cu toate astea, în mai toate țările Europei de Est se obișnuiește această "tradiție", însă un englez singur se va simți ciudat dacă-l pui să se descalțe la ușă! 

  

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni