• PRO TV
  • Ion Tiriac, la emisiunea Dupa 20 de ani: "Cred ca 2012 ne va aduce pe linia de plutire"

Ion Tiriac, la emisiunea Dupa 20 de ani: "Cred ca 2012 ne va aduce pe linia de plutire"

Ion Tiriac, la emisiunea Dupa 20 de ani: "Cred ca 2012 ne va aduce pe linia de plutire"

In prima editie din acest sezon al emisiunii "Dupa 20 de ani", Cristian Leonte si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar") si Claudiu Pandaru (redactor-sef "Gandul") i-au invitat pe telespectatorii ProTv in "Romania lui Ion Tiriac". Omul de afaceri a fost primul oaspete din noul sezon al emisiunii care a incercat sa puna un diagnostic starii actuale a Romaniei, dar si sa intrevada semnele care ar putea sugera depasirea crizei economice.

Desi Ion Tiriac crede ca oricine ar face un pronostic de natura economica pe o perioada mai mare de trei luni risca sa se insele, este totusi optimist si afirma ca anul 2012 "ne va aduce pe linia de plutire". Aceasta insa pentru ca "nu mai avem mult de mers in jos, am ajuns oarecum la fundul prapastiei", mai spune omul de afaceri.
In opinia sa, semnele unei revigorari a economiei vor fi date in primul rand de domeniul bancar, dar si de cel imobiliar, care "isi va reveni rapid".

"Nu ma intereseaza politica si nici o functie politica!"
, spune Ion Tiriac, care descrie clasa politica din Romania ca fiind una foarte tanara: "S-a nascut in '90, iar in 2000, au terminat clasa I, a II-a, sau a III-a". Din punctul de vedere al omului de afaceri, "pacatele" clasei politice romanesti sunt un fel de pacate ale tineretii, pentru ca, spune acesta, 20 de ani nu este o perioada suficienta pentru ca o clasa politica sa se formeze si sa ajunga la maturitate. Ion Tiriac nu este de parere ca fenomenul coruptiei ajunge pana la nivelul acesta, insa in caz contrar  fenomenul ar putea fi considerat ca "un sacrilegiu".

O alta solutie pentru depasirea blocajului economic si politic ar fi, in opinia omului de afaceri, o buna conlucrare a puterii cu opozitia. "Opozitia si puterea ar trebui sa stea la aceeasi masa", crede Ion Tiriac, care sugereaza ca presedintele Basescu  ar trebui " sa-i inchida pe toti intr-o camera timp de o saptamina, numai cu paine si apa, iar apoi sa iasa de acolo cu un plan viabil de dezvoltare".

O alta eroare "fatala" a factorilor importanti de decizie, dupa cum crede Ion Tiriac,  este faptul ca Romania s-a uitat numai spre Vest. "Daca as avea 30 de ani, maine dimineata as fi in China", mai adauga omul de afaceri subliniand potentialul economic deosebit al acestei tari.

"Romania are un spatiu de progres enorm", spune Ion Tiriac afirmandu-si totodata increderea si in conationalii sai: "Romanul este mai inventiv decat oricine altcineva din Europa". Cum premisele unui progres real exista, omul de afaceri isi exprima nadejdea ca "va veni si un premier care sa dea cu pumnul in masa" pentru a impune masurile drastice, insa atat de necesare.  
 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni