• PRO TV
  • Ce află rușii despre războiul din Ucraina de la voluntarii CallRussia, care sună la întâmplare abonați din Rusia

Ce află rușii despre războiul din Ucraina de la voluntarii CallRussia, care sună la întâmplare abonați din Rusia

Ce află rușii despre războiul din Ucraina de la voluntarii CallRussia, care sună la întâmplare abonați din Rusia

După ce organele de presă opozante regimului de la Kremlin au fost reduse la tăcere, iar informațiile despre războiul din Ucraina au fost cenzurate de Moscova, rușii de rând au avut acces limitat la evenimentele reale din țara vecină. O inițiativă unică pornită în Lituania, botezată #CallRussia, și-a propus să-i ajute pe ruși să afle adevărul.

În luna martie, la scurt timp de la debutul războiului din Ucraina, câțiva prieteni din Lituania au demarat campania #CallRussia, o inițiativă creată cu scopul de a spori accesul rușilor de rând la informații fidele despre conflictul sângeros inițiat de Vladimir Putin.

CallRussia are azi peste 43.000 de voluntari din 136 de țări, care sunt instruiți să apeleze numere de telefon înregistrate în Rusia și să le spună oamenilor de acolo ce se întâmplă în țara vecină.

Unul dintre inițiatorii campaniei CallRussia este Paulinus Senuta, care a dezvăluit cum decurg convorbirile cu rușii de rând când aceștia sunt sunați, la întâmplare, de voluntari. El însuși a efectuat aproape 200 de apeluri, cele mai multe în primele zile ale războiului. Reacțiile interlocutorilor săi au fost, în mare parte, ostile.

Cam două treimi dintre oameni erau foarte, foarte nervoși și țipau la tine între cinci și șapte minute. O treime din ei erau potiticoși și te ascultau, nu vorbeau, dar ascultau. Le era prea frică să spună ceva”, a dezvăluit acesta pentru france24.com.

De exemplu, a fost această doamnă nervoasă care m-a întrebat dacă știu cine e. Mi-a spus că e fiica lui Putin și că îl va suna pe tatăl ei să-i spună de mine. Vom avea noi grijă de tine, mi-a spus”, a adăugat Paulinus Senuta.

Extinderea războiului a îndulcit tonul rușilor. „Adevărul e că e o invazie îngrozitoare”Co-organizatorul inițiativei CallRussia a explicat că tonul rușilor de rând s-a schimbat considerabil în ultimele săptămâni. Explicația, crede el, este aceea că oamenii au reușit, totuși, să găsească alte surse de informații decât cele oficiale, care i-au ajutat să-și facă o imagine fidelă asupra evenimentelor din Ucraina.

Marija Stonyte este o mamă tânără din Lituania care a efectuat deja mai multe apeluri către numere de telefon din Rusia. Într-unul dintre aceste apeluri, făcut public de CNN, ea se adresează unei tinere pe care o întreabă dacă vorbește limba engleză.

Sunt Marija și sun din Lituania. Am sunat ca să-ți transmit un mesaj foarte important. Nu știu dacă știi prea multe despre ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Știu că nu e prea sigur, în Rusia, să vorbești despre aceste lucruri, așa că îți spun și sper să poți distribui acest mesaj, în privat sau în cercurile tale de cunoscuți. Adevărul e că e o invazie îngrozitoare”, i-a spus tânăra interlocutoarei sale.

Aceasta nu părea deranjată de apel și s-a declarat de acord că e multă propagandă în jurul acestor evenimente. Mai mult, tânăra din Rusia s-a arătat interesată să ducă vestea mai departe.

Marija și soțul ei sunt voluntari ai inițiativei CallRussia încă de la început. De atunci, sună la numere de telefon înregistrate în Rusia pentru a le spune oamenilor de acolo ceea ce autoritățile de la Moscova le ascund de mai bine de o lună.

„Nu a închis telefonul, a ascultat tot ce i-am spus”

Marija Stonyte a dezvăluit că o altă femeie, care lucra la Muzeul din Moscova, i-a răspuns la telefon foarte intrigată. Fiindcă femeia de la celălalt capăt al firului nu vorbea decât limba rusă, soțul Marijei a tradus mesajul pe care ea îl avea de transmis. Spre surprinderea ei, femeia de la muzeu nu a închis telefonul, ci a ascultat tot ce a avut de spus.

Nu mi-a închis. A așteptam multă vreme, voia să audă fiecare cuvânt”.

Până și inițiatorii campaniei #CallRussia au sesizat o schimbare de abordare și o durată mai mare a conversațiilor. Rușii nu mai țipă în receptor, nu mai sunt la fel de agresivi și acceptă că s-ar putea ca „adevărul lor” să nu fie conform cu realitatea.

Scopul campaniei este ca milioane de cetățeni ruși să fie sunați de voluntarii CallRussia pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Cei care au deschis această linie de comunicare cu cetățenii din Federația Rusă au convingerea că doar rușii de rând îl pot opri pe Vladimir Putin să distrugă Ucraina complet.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni