• PRO TV
  • Joe Biden, cu limuzina blindată la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. De ce i s-a făcut această concesie

Joe Biden, cu limuzina blindată la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. De ce i s-a făcut această concesie

Joe Biden, cu limuzina blindată la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. De ce i s-a făcut această concesie

Autoritățile britanice le-au recomandat liderilor lumii invitați la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a să nu folosească automobile personale pentru deplasări în Regatul Unit. Joe Biden a fost singurul oficial care a primit aprobare de a călători cu limuzina blindată, iar britanicii au o explicație.

Joe Biden și soția sa, Jill, au coborât din limuzina blindată botezată Bestia atunci când au ajuns la Westminster Abbey. Președintele american a fost singurul lider de stat din lume, dintre cei invitați la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a beneficiat de această concesie.

Inițial, oficialii de la Londra au explicat că invitații la evenimentul solemn vor călători la bordul unor autobuze-navetă, care îi vor prelua din anumite puncte-cheie ale orașului. Decizia a fost luată pentru controlul fluxului de invitați și pentru securitatea lor. 

Însă, lui Joe Biden i s-a permis să vină la slujba de înmormântare cu limuzina prezidențială, care are un blindaj de 16 cm și geamuri securizate care rezistă la un atac prelungit cu gloanțe de calibru 44.

Reprezentanții Comitetului executiv pentru protecția regalității și a personalităților publice, înființat special pentru funeraliile Reginei, au apreciat că riscurile de securitate sunt mai mari în cazul lui Joe Biden, decât în cazul altor lideri mondiali. Din acest motiv, șefului de la Casa Albă i s-a permis să vină cu limuzina și cu propriul grup de securitate.Totuși, prin această decizie, oficialii britanici au recunoscut, indirect, că nu sunt capabili să asigure securitatea liderului american.

Cât de protejați au fost invitații care au venit cu autobuzul

Poliția britanică și-a asumat toată responsabilitatea pentru securitatea participanților la funeraliile Reginei. De aceea, bodyguarzii din delegațiile șefilor de state nu au avut voie să aibă asupra lor arme de protecție.

Din cauza numărului mare de participanți și de forțe de ordine necesare să-i protejeze, invitații au fost preluați de autocare și transportați la Westminster Abbey. Oficialii de la Londra au declarat că aceeași măsură de securitate a fost folosită cu succes cu prilejul Jocurilor Olimpice de Vară din 2012, organizate de Londra.

Punem grupuri de oameni în autocare și microbuze, pentru că ai nevoie de un număr mai mic de ofițeri înarmați pentru a-i proteja”, a explicat, pentru The Independent, Nick Aldworth, omul însărcinat cu securitatea în 2012.

Printre liderii lumii care au folosit autobuzul la funeraliile Reginei s-a aflat și premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, care nu a fost deranjată de modul în care a fost transportată la eveniment.

Trebuie să fiu sinceră, mă interesează că este atât de multă agitație în legătură cu asta. În Noua Zeelandă, adesea îi fac pe miniștrii noștri să circule, laolaltă, într-o dubiță. Acest lucru are sens”, a spus Ardern, conform BBC.com

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni