• PRO TV
  • (P) Anvelopele de iarnă – alegerea de produse corespunzătoare

(P) Anvelopele de iarnă – alegerea de produse corespunzătoare

(P) Anvelopele de iarnă – alegerea de produse corespunzătoare

Odată cu apariția sezonului rece, șoferii sunt nevoiți să își pregătească corespunzător mașina, ceea ce presupune și trecerea la anvelope pentru iarnă. Chiar dacă nu le se acordă o atât de mare importanță, acestea sunt foarte importante, atât pentru eficiența deplasării mașinii pe drumurile publice, cât și pentru siguranța participanților la trafic.

Potrivit Ordonanței de urgență 5/2011, șoferii care circulă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă montate la mașină anvelope iarna. Chiar și atunci când drumul este uscat, pot fi întâlnite porțiuni cu risc de formare a poleiului. Tocmai de aceea, orice autoturism care circulă pe drumurile publice în sezonul rece este nevoie să fie echipat cu astfel de anvelope, iar în cazul autoturismelor cu greutatea mai mare de 3.5 tone, devin obligatorii și dispozitivele antiderapante.

Mare parte dintre șoferi fie nu echipează autoturismul cu anvelopele potrivite atunci când este recomandat, adică odată ce temperaturile medii ajung la 7 grade sau chiar mai jos de atât, fie aleg folosirea de anvelope allseason. Anvelopele de iarnă oferă o siguranță superioară și o manevrabilitate corespunzătoare, însă pe lângă acestea mai sunt și alte motive pentru care se recomandă folosirea de cauciucuri de iarnă.

Top motive pentru care să folosim anvelope auto special pentru iarnă:

Siguranță sporită. Performanțele pe care anvelopele le oferă condusului în timpul iernii, cât și controlul și capacitatea mai bună de răspuns, contribuie la creșterea nivelului de siguranță pentru toți participanții la trafic. Siguranța este influențată de frânarea, executarea virajelor și manevrabilitatea în condiții grele. Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a survine acestor nevoi.

O mai bună manevrabilitate. Conform statisticilor, folosind cauciucuri de iarnă controlul mașinii este menținut și astfel pot fi efectuate manevrele în mod normal, iar problemele pot fi evitate. Există o diferență semnificativă a frânării între anvelopele de iarnă și cele allseason sau cele de vară, pe aceeași mașină și la circulația cu aceeași viteză. Spațiul de frânare este foarte important iarna, atunci când circulăm în condiții nefavorabile de drum.

Parte esențială a echipamentului de siguranță. Anvelopele de iarnă sunt la fel de importante pentru o mașină precum sistemul centurilor de siguranță, airbag-urile, scaunele auto pentru copii, ABS-ul cât și celelalte dispozitive standard de siguranță ale mașinii.

Recomandarea specialiștilor. În urma studiilor și testelor efectuate pe diferite tipuri de anvelope și pe diferite tipuri de drum, s-a constat că iarna este nevoie de anvelope specifice, pentru control și performanță în trafic. Acestea au evoluat constant de-a lungul anilor, astfel încât să fie mai mult decât benefice iarna. Astfel că, specialiștii în siguranță rutieră recomandă ca atunci când temperaturile scad sub 7 grade, pentru o mai bună manevrabilitate și frânare a mașinii, să fie folosite anvelopele pentru iarnă. Acestea pot maximiza tracțiunea în sezonul rece.

Obligativitate folosirii de anvelope iarnă. În majoritatea țărilor europene folosirea anvelopelor speciale pentru iarnă este obligatorie. Chiar dacă iarna este blândă sau drumurile nu sunt acoperite cu zăpadă sau gheață, atunci când dorim să călătorim cu mașina în afara țării, trebuie să ne supunem reglementărilor din țările pe care urmează să le tranzităm.

Cum alegem anvelope auto potrivite iarna?

Condusul iarna poate fi cu adevărat dificil pentru unii șoferi. Experiențele prin care au trecut de-a lungul anilor, situațiile dificile precum lipsa tracțiunii, intervenția ABS-ului, pericolele de accident i-au determinat să fie mai atenți atunci când circulă iarna pe drumurile publice. Chiar dacă suntem hotărâți să folosim cauciucuri de iarnă, este important să știm cum să le alegem astfel încât să ne bucurăm de performanțe.

Anvelopele de iarnă sunt inscripționate cu un fulg de nea sau cu literele MS. Fulgul de nea ne indică faptul că anvelopele au fost create conform standardelor internaționale cu privire la calitate. De asemenea, este o dovadă a faptului că anvelopele au fost supuse testelor de specialitate la temperaturi extreme, teste ce au fost trecute cu succes. Literele MS ne indică că anvelopele sunt potrivite atât pentru circulația pe drumuri cu zăpadă, cât și pe cele cu noroi. Acestea au un profil al căii de rulare bun și sunt certificate MS.

Pe anvelope-discount.ro găsim anvelope pentru iarnă de la producători de renume, care respectă normele de siguranță impuse, astfel încât să ne putem bucura de performanță și siguranță în trafic în orice sezon.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni