• PRO TV
  • Irina Margareta Nistor a împlinit 66 de ani. Ce urare i-a făcut actrița Liliana Mocanu

Irina Margareta Nistor a împlinit 66 de ani. Ce urare i-a făcut actrița Liliana Mocanu

Irina Margareta Nistor a împlinit 66 de ani. Ce urare i-a făcut actrița Liliana Mocanu

Criticul de film Irina Margareta Nistor a împlinit 66 de ani pe 26 martie și a primit urări de „La mulți ani” de la nenumărați admiratori care au crescut cu filmele pe video. „Vocea filmelor” de dinainte de ’90 a primit o urare emoționantă de la actrița Liliana Mocanu, din serialul „Las Fierbinți”.

Irina Margareta Nistor este un „bun național”, crede Liliana Mocanu, prietena sa de decenii. Actrița i-a transmis o urare pe rețelele sociale cu care au rezonat mulți fani ai filmelor traduse de respectatul critic de film.

„Doamna Irina Margareta Nistor, mă simt de parcă aș vorbi cu Arcul de Triumf! Deși prietenia noastră ține de decenii, măreția de bun național, acum, când trebuie să fac o urare mă intimidează! Ce să-i urezi celei mai cunoscute voci din Romania? Celei care a visat cu toate personajele din filmografia mondială? 

Să-ți urez de sănătate e banal... Să-ți urez de bucurie - tu te-ai născut cu o bucurie supremă pe care o împărți cu toți... Să-ți urez de nemurire, ți-ai câștigat-o în inimile noastre... Îți urez Lumină, îți urez culoare, îți urez floare, îți urez tinerețe fără bătrânețe!

Te iubesc, Irina Margareta Nistor! Așa ca pe Floarea de colț, cu respect, cu inima și cu gândul”, a scris Liliana Mocanu pe Facebook.


 

Irina Margareta Nistor, translator și pasionată de filme

Irina Margareta Nistor a debutat ca redactor, apoi ca translator și realizator de emisiuni la TVR, în anii ’80. În timpul regimului comunist, a realizat dublajul în limba română pentru peste 3.000 de filme înregistrate pe casete video, în mare secret.

După cum recunoaște, a văzut peste 33.000 de filme până la această vârstă și se declară îndrăgostită iremediabil de a șaptea artă – cinematografia. De aceea, a și acceptat să joace în șapte filme până acum:

  • Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (2021) 
  • CulTour (2018) 
  • Comrade Detective / Tovarășul milițian (2017) 
  • Chuck Norris vs Communism / Chuck Norris versus comunism (2015) 
  • Justin and the Knights of Valour / Justin și cavalerii (2013) 
  • În căutarea lu’ Malone Muistu’ (2010)
  • Generația desenelor animate (2007).

Pe YouTube realizează seria Vocea filmelor, unde comentează cele mai noi apariții în cinema. Vezi mai jos ce a spus despre filmul Haita de acțiune!

A fost redactor șef al revistelor Cinema Paradis și Avanpremiera și a colaborat la diverse ziare și reviste (Evenimentul Zilei, TV Mania, România Literară, Observator Cultural, Cotidianul, Almanahul Cațavencu, Privirea, România Liberă, Gazeta Teatrului, Cotidianul, Ciao , Filmul tău, Movie&Co, Eva, Diverta). 

A tradus peste 70 de cărți, inclusiv dicționare, piese de teatru, cărți pentru copii și romane din și în limba română.

În ianuarie 2023, președintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”. Anterior, în 2021, Irina Margareta Nistor a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze în grad de Ofițer.

Fotografii: Agerpres/PRO TV

Vezi și VIDEO: Irina Margareta Nistor, impresii la cald după Oscar

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni