• PRO TV
  • Călin Donca pretindea că a făcut avere în mod cinstit. „E mai complicat să faci bani furând”

Călin Donca pretindea că a făcut avere în mod cinstit. „E mai complicat să faci bani furând”

Călin Donca pretindea că a făcut avere în mod cinstit. „E mai complicat să faci bani furând”

Călin Donca, cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală, delapidare și înșelăciune cu o criptomonedă, dezvăluia cu două luni în urmă că n-a fost tentat să facă avere prin încălcarea legilor. Omul de afaceri din Brașov susținea că „e mai simplu să faci bani fără să furi”. Acum e în arest, după ce magistrații de la Curtea de Apel Brașov au respins contestația măsurii preventive.

Omul de afaceri Călin Donca susținea recent, într-un podcast, că face parte din categoria antreprenorilor care și-au construit averea în mod cinstit. Din punctul său de vedere, oamenii de afaceri de succes din România se împart în două categorii: afaceriști „care se ascund”, care nu vor să iasă în evidență, și afaceriști care își etalează avuția. 

De-a lungul timpului, în tradiția din România, a făcut să se transfere (sic!) această idee că atunci când ești cu capul mai sus decât ceilalți, vine cineva și ți-l taie. Când un om de afaceri este de succes, și o arată, ceilalți găsesc motive și explicații de ce este el de succes și ei nu sunt”, a spus Donca în podcastul iTHINK.

Întrebat dacă se pot face bani fără să furi, Călin Donca a răspuns afirmativ.

Bineînțeles. Este mai simplu să faci bani fără să furi decât să-i faci furând. Pentru că dacă îi furi, trebuie tot timpul să-ți acoperi acele furtișaguri. Ce rost are să-i faci furând? Pentru că dacă-i faci furând, n-o să te poți bucura de ei (...). De aceea, eu zic că este mai complicat să-i faci furând”, a spus antreprenorul din Brașov.

Ce acuzații îi aduc procurorii lui Călin Donca

Călin Donca și-a construit o avere impresionantă și, deseori, și-a etalat avuția pe rețelele sociale. Omul de afaceri recunoștea că se face vinovat de păcatul mândriei, pe care încearcă și acum să-l trateze.

Se poate trata, cu foarte mulți bani. La un moment dat mai simți nevoia să arăți că ai și atuncea te relaxezi, să zic așa”, dezvăluia el în același podcast.

Procurorii îl acuză pe Donca de înșelăciune cu o criptomonedă creată de el și de manipularea pieței de capital. Anchetatorii susțin că omul de afaceri a convins multe persoane, printre care și vedete de la noi, să investească în proiectul său crypto, care urma să le aducă câștiguri de 100 de ori mai mari. Așa ar fi obținut 700.000 de dolari, susțin procurorii, fără a se ține de cuvântul dat investitorilor. Brașoveanul a negat acuzațiile, însă a fost plasat în arest preventiv.

Mai mult, Donca e acuzat de delapidarea unor firme pe care le deținea, înușindu-și peste 8,3 milioane de lei cu ajutorul unor documente false.

Prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai (...) iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii au dovezi că omul de afaceri se face vinovat de evaziune fiscală. Prejudiciul pe care l-ar fi creat statului prin neplata unor taxe și impozite se ridică la peste 4 milioane de lei. Procurorii i-au luat veniturile la puricat după ce au observat cât de activ e în mediul online.

Ce avere are Călin Donca și cum a făcut bani

Călin Donca a fost un adolescent ambițoios. A demarat prima sa afacere la 16 ani, când a început să vândă telefoane mobile. Atunci a înregistrat și primul faliment, fiindcă a vândut în pierdere. La vârsta de 24 de ani avea deja trei firme personale, care îi aduceau un venit de câteva mii de euro pe lună. Atunci a pierdut tot după ce a intrat în vizorul Gărzii Financiare. 

În 2017, Donca a înregistrat al treilea faliment, mult mai răsunător. „Am pierdut vreo 3 milioane de euro. Nu mai aveam bani să termin casa personală”, s-a confesat omul de afaceri. 

În prezent, antreprenorul este în topul celor mai bogați 500 de români, cu afaceri în energie, turism, imobiliare și agricultură. Călin Donca deține o locuință de un milion de euro și o colecție de mașini de lux estimată la 2 milioane de euro.

Fotografii: Călin Donca Instagram

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni