• PRO TV
  • Condițiile în care părinții pot primi bani în plus de la angajator pentru creșa sau grădinița copiilor

Condițiile în care părinții pot primi bani în plus de la angajator pentru creșa sau grădinița copiilor

Condițiile în care părinții pot primi bani în plus de la angajator pentru creșa sau grădinița copiilor

Guvernanții au dat undă verde pentru o facilitate fiscală care le permite angajatorilor să plătească grădinița sau creșa pentru copiii salariaților. Astfel, mai mulți părinți pot conta pe ajutorul de 1.500 de lei, scutit de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale, ori sănătate.

Condițiile în care părinții pot primi bani în plus de la angajator

Începând cu 1 ianuarie 2024, firmele pot înregistra drept cheltuieli sociale banii plătiți pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie - grădinițe și creșe, anunță stirileprotv.ro

Angajatorii pot plăti direct la creșe și grădinițe sau le pot deconta părinților cheltuiala. O condiție necesară este ca unitatea să funcționeze legal. 

„Poate să beneficieze unul dintre părinți, ori tatăl, ori mama, plafonul maxim este 1.500 de lei”, a declarat ”, spune Ödön Szabó, inițiatorul legii. 

Acest beneficiu extrasalarial este scutit de impozitul pe venit și de contribuțiile la asigurările sociale și sănătate datorate de angajați.

Sumele plătite de un angajator pentru creșe și grădinițe, alături de alte cheltuieli sociale, trebuie să se încadreze în limita a 5% din totalul cheltuielilor cu personalul. În al doilea rând, beneficiile extrasalariale de care se poate bucura un angajat sunt limitate la 33% din salariul de bază brut lunar.

„Banii ăștia nu vin de la Guvern, vin de la angajator și doar dacă el vrea. Deci este opțional. La salariat este un venit neimpozabil. Dacă angajatorul vrea să mărească salariul omului ca să nu plătească CAS, CASS, impozit, atunci poate să îi ofere această facilitate", a explicat analistul fiscal Cornel Grama la un post de televiziune, citat de adevărul.ro

Sursă foto: Pixabay

Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni