• PRO TV
  • La doi ani de la izbucnirea conflictului, care este cel mai mare pericol cu care se confruntă Ucraina?

La doi ani de la izbucnirea conflictului, care este cel mai mare pericol cu care se confruntă Ucraina?

La doi ani de la izbucnirea conflictului, care este cel mai mare pericol cu care se confruntă Ucraina?

La doi ani de la începutul invaziei, conflictul din Ucraina este tot mai puțin prezent în presa și conștiința românilor, deși el este la fel de prezent la granițele țării.

Conflictul dintre israelieni și palestinieni a distras atenția omenirii de la lupte, iar sprijinul oferit guvernului de la Kiev de către aliați este mai nesigur ca oricând.
Lumea pare că a uitat că acest război este încă în desfășurare. Iar, dacă citim cartea lui Shuster, SHOWMAN, vom înțelege că exact acesta este scenariul de care Volodimir Zelenski s-a temut cel mai mult atunci când Rusia a invadat regiunea , scenariul pe care s-a străduit cu toate forțele să îl evite.
„Vieţile oamenilor pe care îi conducea depindeau de capacitatea lui de a păstra reflectoarele îndreptate spre Ucraina. Pentru ca naţiunea lui să supravieţuiască, americanii şi europenii nu puteau fi lăsaţi să se plictisească şi să schimbe canalul. Preşedintele vedea în aceasta o parte a misiunii lui – poate cea mai importantă.” – Simon Shuster, SHOWMAN

Cartea lui Shuster, lansată în România de editura Bookzone la începutul acestui an, readuce în atenția publicului războiul din Ucraina, construind un portret nemilos de obiectiv liderului de la Kiev, evidențiind deopotrivă lipsa sa de experiență politică, dar și modul în care abilitățile dobândite ca actor și producător l-au ajutat să se adapteze rapid rolului pe care istoria i l-a atribuit, acela de președinte în vreme de război. Shuster l-a întâlnit pentru prima dată pe Zelenski în culisele unuia dintre ultimele sale spectacole, iar după alegerea sa și invazia din februarie 2022, l-a urmat în tranșee, buncăre și săli de consiliu încărcate de o tensiune insuportabilă.
Acum, după patru ani de interviuri cu Zelenski și familia sa, cu miniștrii și comandanții săi militari, cu cei care îl aplaudă, dar și cu cei care îl contestă, el prezintă lumii o carte care invită cititorii să stea față cu Volodimir Zelenski și să descopere un om prins între dorința de a-și elibera țara de sub influența opresivă a Rusiei lui Vladimir Putin și prețul cumplit pe care poporul său îl plătește în lupta pentru libertate, un om care nu știe cum va rămâne numele lui înscris în cărțile de istorie.
Încă nu știm cum îl vor reține manualele de istorie pe Volodimir Zelenski, însă, așa cum declara într-una dintre numeroasele sale discuții cu Simon Shuster, rolul său nu a fost încă pe deplin definit:
”« Vom fi judecaţi mai târziu », mi-a spus el. « Încă nu am încheiat această măreaţă, importantă acţiune în folosul ţării noastre. Nu încă. »” – Simon Shuster, SHOWMAN

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni