• PRO TV
  • 10 lucruri esențiale despre toxina botulinică în chirurgia plastică-estetică

10 lucruri esențiale despre toxina botulinică în chirurgia plastică-estetică

10 lucruri esențiale despre toxina botulinică în chirurgia plastică-estetică

Ce este toxina botulinică, care este rolul ei în chirurgia plastică-estetică, cum acționează și în ce condiții dă cele mai bune rezultate - ne explică, într-un limbaj accesibil și succint, dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică și estetică.

1. Este un medicament - o toxină cu efect de relaxare/ paralizie neuro-musculară, potențial periculos, pe care îl poate efectua numai un medic specialist.
2. Este de neînlocuit: acționează cu precizie pe anumiți mușchi responsabili cu formarea ridurilor: de încruntare, de ridare a frunții,”laba de gâscă“ de la colțul ochilor. Nu poate fi egalat de nici un alt tratament în combaterea acestor riduri.
3. În general, ridurile faciale care deranjează sunt cele care persistă și în stare de repaus -semn de îmbătrânire; combaterea lor prin tratamentul injectabil cu toxină botulinică poate începe după 35-40 ani.
4. Ridurile pot apărea și mai devreme de 35-40 ani, în condiții neprielnice de stil de viață sau genetic ceea ce ar justifica și tratamentul lor timpuriu.
5. Toxina botulinică, în cantități infime și cu tehnica potrivită “șterge“ sau diminuează asprimea ridurilor dar pacientul continuă să aibă “expresie”.
6. Toxina botulinică este supranumită “bisturiul chimic”; cu ea se modifică estetic trăsăturile umane (faciale).
7. Singura specialitate antrenată și îndrituita pentru schimbarea estetică a totalității trăsăturilor umane este chirurgia plastică estetică și microchirurgia reconstructivă.
8. Toxina botulinică se regaseste și în conservele de pește alterate (“cutiile de metal bombate”); consumul accidental al acestora poate fi letal prin paralizia muschilor respiratorii.
9. Toxina botulinică intră în acțiune între 2-10 zile de la momentul injectării și durează cateva luni. Pentru un “chip senin și sofisticat ” de durată, necesită refacerea tratamentului.
10. Pentru rezultate care să satisfacă: a nu se expune zona tratată la înroșire (căldură), masaj sau alt stres fizic.

Foto: Shutterstock


Pe dr. Dana Jianu o puteți urmări pe contul de Facebook sau de Instagram

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni