• PRO TV
  • (P) Cum sa faci fata oboselii

(P) Cum sa faci fata oboselii

(P) Cum sa faci fata oboselii

Cu totii ne simtim din cand in cand obositi si lipsiti de energie. Oboseala poate fi la nivel fizic, mental sau emotional si poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. In general starea de oboseala sau surmenaj apare spre finalul zilei, mai ales dupa o zi aglomerata si agitata.

Surmenajul – simptome si cauze

Astfel, simptomele de oboseala sau surmenaj pot fi fizice, mentale si emotionale si pot include:

● stare de lipsa de energie si somnolenta;

● slabiciune musculara;

● reflexe incetinite;

● probleme de concentrare.

Oboseala se poate asocia uneori si cu dureri de cap sau dureri corporale, somnolenta si insomnie, iritabilitate, dificultati in gestionarea responsabilitatilor sau in respectarea angajamentelor personale sau de serviciu. Cauzele pentru surmenaj sunt de obicei legate de stilul de viata – efort sustinut si crescut, fizic (surmenaj fizic), mental (surmenaj psihic) sau emotional (surmenaj nervos), lipsa somnului sau privarea de somn. Uneori pot exista si afectiuni medicale asociate, ca raceala gripa, tulburarile tiroidiene, bolile de inima, diabetul si chiar sindromul de oboseala cronica.

Surmenaj – recomandari si solutii

Tratamentul pentru surmenaj sau oboseala poate include modificari ale stilului de viata mai ales:

● adoptarea unui stil de viata activ;

● alimentatie sanatoasa, nutritiva si echilibrata;

● somn odihnitor si relaxant – igiena somnului;

● gestionarea eficienta a stresului.

Efectuarea unor schimbari in stilul de viata va poate ajuta sa abordati surmenajul de la sursa, in timp ce strategiile de adaptare va pot ajuta sa va simititi mai odihnit atunci cand va confruntati cu provocari care cauzeaza stres fizic, mental sau emotional. Daca va simtiti coplesiti de programul zilnic si de responsabilitatile zilnice, invatati sa va gestionati timpul mai eficient, sa prioritizati corespunzator si sa obtineti pe cat posibil un echilibru intre munca si viata personala. Este esential sa ne facem timp pentru activitati placute si relaxante, pentru hobby-uri, timp cu familia si prietenii.

La fel de important este si sa includem in rutina zilnica activitati specifice de relaxare – meditatie, exercitii de respiratie, yoga, tai chi, masaj, aromaterapie, relaxare musculara progresiva.

Tratament pentru oboseala

Pe langa toate aceste schimbari benefice, uneori medicul poate recomanda si o serie de tratamente sau suplimente pentru surmenaj. Acestea redau nivelul de energie, reduc stresul, inlatura oboseala si actioneaza ca un tonic pentru organism.

Ingredientele din astfel de suplimente pentru surmenaj pot include vitamine, minerale, extracte naturale sau aminoacizi. Aminoacizii sunt esentiali pentru corpul uman. Exista 22 de tipuri de aminoacizi, dintre care 8 sunt foarte esentiali, deoarece organismul nu ii poate produce. Aminoacizii sunt foarte importanti, mai ales pentru a preveni si gestiona eficient oboseala. Un astfel de supliment cu efect tonic si de inlaturare a starilor de oboseala este Tonotil-N. Contine un amestec de aminoacizi esentiali si hidroxocobalamina, este sub forma de fiole buvabile si se recomanda in caz de surmenaj, stres, stari de convalescenta, oboseala fizica si psihica. Un astfel de tratament se ia in functie de starea de sanatate si de indicatiile medicului. Discutati cu medicul despre cat dureaza tratamentul cu Tonotil-N in functie de indicatiile specifice.

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni