• Emisiuni
  • 25 DE ANI DE PRO TV
  • INTERVIU Ada Roseti: Să spui „am lucrat la PRO TV” e ca un secret handshake, e semnul apartenenței la un club select

INTERVIU Ada Roseti: Să spui „am lucrat la PRO TV” e ca un secret handshake, e semnul apartenenței la un club select

INTERVIU Ada Roseti: Să spui „am lucrat la PRO TV” e ca un secret handshake, e semnul apartenenței la un club select

La 25 de ani de PRO TV, Ada Roseti își amintește cum a fost să lucreze la acest post de televiziune. ”Pentru mine a fost șansa de a descoperi o meserie, cea de jurnalist, o lume, cea a mass media, și un număr de prieteni, pe care îi am și astăzi”. 

Care e prima ta amintire despre PRO TV? Sau un moment memorabil, care te vor însoți toată viața...

Lucram deja la Pro FM când a început pregătirea de lansare a PRO TV. Țin minte că în seara în care s-a lansat PRO TV, aveam o emisiune specială la ProFM, dedicată PRO TV-ului, iar Andreea Esca trebuia sa intre prin telefon, după ce prezentase primul buletin de știri al noii televiziuni. Și știu că ne era teamă tuturor cumva că Andreea nu va mai avea timp de noi, în euforia de după buletin. Dar evident n-a fost așa, Andreea a fost și la radio, după ce a fost la TV, la fel de veselă și de deschisă ca de obicei. Nu știu de ce aveam impresia, nu doar eu, ci și o parte din colegii mei de atunci, că odată ce intri in televiziune, brusc te muți într-un alt plan al existenței, devii mai important, mai prețios, și nu-ți mai amintești de colegii de odinioară.  

Am pus într-un singur loc 25 de ani de istorie PRO TV. Tu alegi anul și trăiești amintirea https://25deani.protv.ro/. 

Privind în urma, ce crezi ca a însemnat PRO TV pentru români, pentru România? Dar pentru tine?

Apariția PRO TV-ului a fost o deschidere către o altă lume. A fost, în același timp, un pas către normalizarea situației din România. A apărut concurența pe piața televiziunilor, a apărut diversitatea, a început să conteze profesionalismul. Pentru mine a fost șansa de a descoperi o meserie, cea de jurnalist, o lume, cea a mass media, și un număr de prieteni, pe care îi am și astăzi. 

Mai ții minte serialele, emisiunile tale preferate, de la începuturile PRO?

Am fost fan M*A*S*H, așa cum am fost fanul multor seriale de comedie care îmi punctau ziua. Și, cumva, Alan Alda, actorul din rolul principal din M*A*S*H este cel care îmi influențează și acum viața (și-a folosit celebritatea și cunoștințele pentru a-i învăța pe oamenii de știință să comunice mai bine cu publicul, ceva ce încerc și eu să fac zilele astea). 

Cu Dalila Dulgheriu, pe lângă covorul roșu, la premiile Oscar în 1999

În ce punct al vieții erai acum 25 de ani? Care erau visurile, proiectele tale?

Acum 25 de ani eram absolventă a unui master în chimie anorganică (pe vremea aceea se numea „studii aprofundate”) și proaspăt angajată mai întâi la Mediafax, mai apoi la ProFM. Părinții mă întrebau când o să mă las de prostii și o să mă apuc să-mi caut un loc de muncă serios, dar, e adevărat, când am apărut la televizor, cumva s-au lămurit că deja îmi găsisem locul de muncă serios pe care și-l doreau pentru mine. 

Una dintre cele mai amuzante întâmplari de care îți amintești de la PRO...

Nu sunt multe asemenea întâmplări care să-și păstreze farmecul povestite. Trebuia să fii acolo, ca să le vezi partea amuzantă. Țin minte, de exemplu, cum făceau farse reporterii colegilor lor mai tineri și îi trimiteau „să aducă șarful de la cameră” de la magazie. Cred că poanta asta nu a fost îngropată nici până azi și deși mi se pare puerilă, tot mă face să râd.

Ai fost cu PRO TV înca de la început și ai apucat să vezi cum crește. Cum a fost să lucrezi ani cu atâția profesioniști? Mai păstrezi legătura cu unii dintre ei?

Facebook-ul are avantajul că îmi permite să țin legătura cu mulți foști colegi de la PRO, chiar dacă nu i-am revăzut de ani buni. Și chiar dacă nu ne auzim des, măcar știu, cât de cât, ce face fiecare. Am rămas prietenă cu mulți oameni, de la prezentatori de emisiuni, la producători, traducători, operatori, editori de imagine, oameni cu care am lucrat zi și noapte, pentru că e genul de muncă în care nu te implici doar ca să bifezi niște căsuțe, e genul de muncă în care schimbi vieți, a ta, a celor din jur, a celor care se uită la tine. Să spui „am lucrat la Pro TV” e ca un secret handshake, e semnul apartenenței la un club select. Chiar dacă nu ne cunoaștem toți între noi, faptul că am trecut pe aici e un prim pas către o discuție, care poate duce oriunde.

Un mesaj pentru publicul PRO TV, la un sfert de secol..

La multi ani!

Vezi și: Primul jurnal Știrile PRO TV prezentat de Andreea Esca, pe 1 decembrie 1995


Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune 25 DE ANI DE PRO TV

Articole pentru emisiune 25 DE ANI DE PRO TV

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni