• Emisiuni
  • La Măruță
  • Experiment La Măruță! Ce trebuie să faci ca să nu mai lăcrimezi când tai ceapă

Experiment La Măruță! Ce trebuie să faci ca să nu mai lăcrimezi când tai ceapă

Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, profesor de gastronomei moleculară și biotehnologii alimentare, a vorbit La Măruță despre riscul depozitării incorecte a hranei, dar și despre importanța legumelor și fructelor în alimentație.

"De ce plângem de la ceapă" este o întrebare comună. De la reţete tradiţionale şi până la preparate internaţionale, ceapa se regăseşte în sute de mâncăruri de pe întreg globul. Singurul dezavantaj îl reprezintă usturimea ochilor şi iritarea nasului atunci când tai, feliezi sau toci ceapă. Deși Măruță spune în glumă, "cu ceapa din China nu mai plânge nimeni."

La Măruță, împreună cu Ana, o colegă a lui Măruță, Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar  a tăiat ceapa pentru a vedea în ce situație se lăcrimează. 

Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar : Noi când tăiem ceapa, în ceapa reacționează enzimele din ceapă cu amionacizii cu sulf. Și se produce un gaz. Când se ridică și întâlnește apa de la nivelul ochilor, se transformă în acid sulfuric și de asta plângem. Soluția e refigerarea cepei, dar aceasta nu e mereu cea mai elegantă metodă de păstrare. Putem să o punem într-un bol cu apă rece sau cu gheață.

Cum spune Măruță, "nu faci nici cât o ceapă degerată."

FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni