• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Ce înseamnă atașament anxios, atașament evitant, atașament dezorganizat și atașament sigur? Ce spune psihoterapeutul?

Ce înseamnă atașament anxios, atașament evitant, atașament dezorganizat și atașament sigur? Ce spune psihoterapeutul?

Psihoterapeutul Cristina Trepcea a povestit la Vorbește lumea despre stilurile de atașament învățate în copilărie - "de la mamă învățăm iubirea", care, la vârsta adultului, ne conduc relațiile.

Atașament sigur

Adulții cu un tip de atașament sigur au relații de încredere, se simt conectați cu partenerul lor, îi oferă libertate, au o stimă de sine ridicată și își împărtășesc cu ușurință sentimentele. În plus, oferă sprijin atunci când partenerul lor are nevoie și cer ajutor când ei înșiși au nevoie. 

Atașament nesigur-anxios

Adulții cu un stil de atașament anxios  au tendința de a fi geloși sau de a-și idolatrize partenerii și au nevoie de validare frecventă din partea ceorlalți. Într-o relație, un adult cu un astfel de stil de atașament se va îndoi de partener și va sta cu teama de a fi părăsit  sau va căuta ca partenerul său să îi salveze de fricile sale. 

Atașament nesigur-dezorganizat/ambivalent

Adulții cu acest stil de atașament sunt reticenți în a se apropia de ceilalți și își fac griji că partenerul nu le răspunde în același mod. Au manifestări când anxioase, când evitante, în funcție de partenerul lor și de ce manifestă acesta. 

Atașament nesigur-evitant

Adulții cu stil de atașament evitant au probleme în relațiile intime, investesc puține sentimente în relațiile sociale și romantice și sunt incapabili să își împărtășească gândurile sau sentimentele cu ceilalți. 

FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni