Unde s-au adăpostit ucrainenii pentru a se proteja de explozii și ce ajutor primesc din partea țărilor vecine

Unde s-au adăpostit ucrainenii pentru a se proteja de explozii și ce ajutor primesc din partea țărilor vecine
Citeste mai mult despre: Ucraina, evenimente, razboi, Rusia,
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 25 Februarie 2022
Data actualizare: 25 Februarie 2022
În prima noapte de la declanșarea exploziilor pe teritoriul Ucrainei, cetățenii acestei țări vecine nu au dormit. Cu doar câteva bagaje în mână s-au pornit care și încotro. Unii nu s-au gândit nicio clipă și au plecat la drum. Locuitorii din marile orașe, Kiev și Harkov, s-au adăpostit în stațiile de metrou. 

Rusia a invadat Ucraina joi, lansând rachete spre obiective militare, din nord, sud și est. Sunetul sirenelor și a exploziilor i-a făcut pe ucraineni să-și părăsească locuințele. Mii de oameni s-au îndreptat către granițe ori s-au adăpostit la metrou. Cuprinși de panică, oamenii au plecat de acasă doar cu câteva lucruri și cu puțină mâncare. 
 

„O noapte pe care nu o vom uita... Plânsul copiilor, lătratul câinilor și frigul îngrozitor... Nu era suficient loc pentru toată lumea. Student Metro, Harkov”, a scris o tânără în dreptul pozei postate pe Instagram. 

România și Republica Moldova și-au deschis ușile pentru refugiați. Unii s-au adăpostit pe la rude, iar majoritatea prin hoteluri, pensiuni sau locuri special amenajate de către autoritățile statelor vecine. Oamenii obișnuiți au început să se implice direct pentru a ajuta refugiații. În grupul creat pe Facebook- „Uniți pentru Ucraina”, unii își pun la dispoziție casele sau apartamentele, oferă ajutor alimentar sau haine. 

65 de persoane din Ucraina au fost cazate pe parcursul nopții la Centrul de expoziții Moldexpo din Chișinău. Locuitorii au adus haine, produse alimentare, apă sau ceai, potrivit Unimedia

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 15.800 de cetățeni ucraineni. Cei mai mulți dintre ei au traversat prin punctele de trecere Palanca și Tudora, potrivit tv8.md.

„Suntem solidari cu vecinii noștri în aceste momente grele. Oferim gratis apartamente care ar putea găzdui familii din Ucraina. Suplimentar venim cu 15-20 de mașini la Vama Palanca pentru a prelua oameni”, scrie pe grup un cetățean din Republica Moldova, lăsându-și numărul de contact. 

De asemenea, cetățeni din toate județele României își oferă sprijinul: 

„Pot ajuta cu cazare pe perioadă nedeterminată 1 sau 2 familii. De asemenea, îi pot aduce din orice vamă, dacă nu au posibilitatea de a ajunge la Constanța”, scrie o femeie.

„Am auzi ca au intrat prin Sighet mulți refugiați din Ucraina. Ofer cazare 8-10 persoane maxim, în județul Cluj la o cabană. Putem oferi și transportul”
, scrie altcineva. 

Jurnalistul PRO TV, Paul Angelescu s-a aflat la Palanca, de unde a transmis următorul mesaj: 


 

Tot mai multe mesaje de disperare și strigăte de ajutor apar pe rețelele de socializare:

„Ei bine, s-a întâmplat. Îmi părăsesc casa, pisicile, viața mea normală. Mă duc la Tudora și plănuiesc să merg la București. Nu mai am bani, nu am mașină. Deci poate cineva mă poate duce cu mașina și cazare. Nu sunt sigur cât timp pot păstra legătura și sincer nu am nicio idee ce să fac”, scrie un cetățean ucrainean. 

Oamenii care s-au riscat să rămână în apartamente, azi noapte, au surprins imagini cu exploziile din Kiev


Pentru blogul parfumdefemeie, preluat de perfecte.ro, Natasha, o tânără refugiată din Kiev, a povestit despre noaptea ei:

"Sirenele din centru ne-au trezit realmente pe toți…Eu însămi m-am trezit în zgomot de împușcături, de ferestre sparte și de avioane militare. Împușcăturile au început la 5 dimineața și toate regiunile principale continuă să fie atacate aici în Kiev.(...) "

"Am ajuns în sfârșit în satul în care ne ascundem acum și în cele din urmă am adormit. De fapt, după o zi uriașă ca cea de ieri, una care a început pentru mine la 5 dimineața, o zi întreagă de panică, sunt complet epuizată.(...) Nu am mai mancat de zile întregi, că eu țineam un fel de post. Deci, nu pot lua nicio pastilă pentru a mă calma. Va trebui să găsesc alte căi acum. (…) Dar abia am dormit calm.(…) Mama și cu mine am evadat în satul de la nord de la Kiev la bunica mea .Tata urma să evacueze o altă bunica (mama tatălui) într-un alt sat ceva mai la vest de nordul regiunii Kiev, dar podul este distrus în drum spre sat. Poate va trebui să o găzduim și aici. Dar și aici dormim pe rând pentru că nu e loc….”

Citește întreaga poveste a Natashei AICI

Vezi mai multe imagini în galeria foto de mai jos. 

Sursă foto: Instagram/Facebook/ bbcnews

Vezi și : SURVIVOR: ExtraShow - Ed17

VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!