Ce se întâmplă cu cei care refuză să facă rapelul cu AstraZeneca? Ce opțiuni au?

Ce se întâmplă cu cei care refuză să facă rapelul cu AstraZeneca? Ce opțiuni au?
Citeste mai mult despre: AstraZeneca, Romania, vaccin,
Data publicarii: 17 Martie 2021
Data actualizare: 21 Martie 2021
România a decis să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, dar chiar și așa, o parte din români au renunțat la programarea cu acest vaccin.
Reprezentanții  Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)  au răspuns într-o sesiune de întrebări despre vaccinarea cu AstraZeneca.
 
Una dintre întrebări a fost:

Dacă am fost vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna?

„În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca. Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva Covid-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză. Dar, la acest moment, nu este recomandată vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial. Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens. ”


 

În aceste condiții, o altă întrebare vine firesc:
 
Când se poate vaccina din nou o persoană care refuză rapelul cu serul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că un interval de 4-8 săptămâni este ”rezonabil” pentru reluarea schemei de vaccinare pentru o persoană care decide să refuze rapelul cu serul AstraZeneca.
 
"Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a două doză (…) Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoană respectivă o poate obţine prin vaccinare. În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin”, a declarat, marţi seară, la un post Tv, Valeriu Gheorghiţă.

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro

 


FOTO: SHUTTERSTOCK
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!