• PRO TV
  • (P) Ce pași trebuie să urmezi pentru eliberarea rețetei electronice

(P) Ce pași trebuie să urmezi pentru eliberarea rețetei electronice

(P) Ce pași trebuie să urmezi pentru eliberarea rețetei electronice

Rețeta electronică este o prescripție medicală completată de către medicul prescriptor folosind o aplicație specifică.

Comparativ cu rețeta clasică, care se baza pe introducerea manuală a datelor de către medic și apoi introducerea și completarea acestora la farmacie, rețeta electronică prezintă o îmbunătățire a securității datelor, o prevenire mai bună a erorilor și o scădere considerabilă a timpului de așteptare, atât la cabinetul medicului de familie cât și la farmacie.

Rețetele electronice pot fi de două tipuri: online și offline.

Conform celor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rețeta emisă online este o prescripție în format electronic care este completată de către medic folosind o aplicație conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripția Electronică al CNAS. Datorită acestei conexiuni, rețetele online sunt validate și înregistrate înainte de a fi tipărite.

În ceea ce privește rețetele offline, acestea sunt emise de către medic, dar nu sunt validate și înregistrate în sistem, urmând ca medicul să trimită mai târziu informațiile către CNAS.

Obținerea rețetei electronice și a medicamentelor în doar 2 pași

Pentru a obține o rețetă electronică ai nevoie, de cele mai multe ori, de cardul de sănătate.

Cardul național de sănătate este rezultatul unui proiect de interes național. Acesta va fi prezentat de către asigurat pentru a beneficia de serviciile medicale sau farmaceutice oferite de către furnizorii care au contract cu casa de asigurări de sănătate.

Deoarece obiectivul introducerii acestor rețete și a cardului de sănătate a fost acela de a simplifica și de a micșora timpul de așteptare, obținerea unei rețete electronice și a medicamentelor se poate realiza doar prin 2 pași simpli:

Prezentarea la medic

Trebuie să iei legătura cu medicul de familie pentru a fi programat. În ziua programării trebuie să te prezinți la cabinet cel puțin cu cardul de sănătate, necesitatea documentelor adiționale fiind menționată de către medic.

În cazul rețetelor compensate trebuie să fii asigurat și să ai un CNP și act de identitate valabil, calitatea de asigurat fiind gestionată de sistem. După consultație și după analizarea documentelor medicale relevante, medicul va prescrie medicamentele necesare pentru tratarea afecțiunii folosind o aplicație informatică.

Prezentarea la farmacie

Având în vedere că rețeta electronică are o perioadă de valabilitate, trebuie să te prezinți în acel interval de timp la farmacia dorită împreună cu rețeta și actul de identitate. Mai mult decât atât, farmacia trebuie să fie în județul în care medicul prescriptor are contract cu CAS.

Adițional, cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate menționează că odată cu implementarea cardului de sănătate, pentru cazurile în care medicul a eliberat prescripția online cu semnătura electronică, nu va mai fi necesară prezentarea pacientului la farmacie cu forma tipărită a rețetei electronice, accesul la rețea fiind posibil prin simpla autentificare în sistem cu ajutorul cardului.

Eliberarea rețetei electronice online în perioada stării de urgență și de alertă

În perioada stării de urgență și a celei de alertă generate de pandemia Covid-19, medicii pot efectua consultații și de la distanță, prin telefon sau apel video, urmând să elibereze apoi rețeta electronică și s-o trimită pacientului prin e-mail sau telefon. 

Pacienții care nu dețin niciun mijloc de comunicare electronică vor scrie de mână informațiile dictate telefonic de medic (codul de parafă; codul unic de înregistrare (CUI) al cabinetului medical prescriptor; seria, numărul și data prescripției medicale), apoi vor putea ridica medicamentele prescrise din farmacie, pe baza actului de identitate.

Aceste tipuri de consultații, combinate cu rețetele electronice, vin în ajutorul persoanelor care necesită tratament în timpul pandemiei COVID-19. Deoarece fiecare farmacie are un protocol diferit de operare, este recomandat ca prima dată să iei legătura cu farmacia dorită, pentru a afla cerințele și felul în care veți interacționa.

În concluzie, rețetele electronice sunt ușor de obținut și oferă un beneficiu semnificativ atât pacienților cât și medicilor și farmaciștilor.

Conform CNAS, rețeta electronică aduce pentru farmaciști avantaje majore legate de micșorarea semnificativă a timpului petrecut de pacient de la sosirea sa în farmacie până la eliberarea medicamentelor.

Surse:

1.Portal CNAS-SIUI Sistem Informatic Unic Integrat - Prescripția Electronică - Întrebări și   Răspunsuri.

2.C.N.A.S - Rețeta Electronică - Ghid pentru farmaciști.

3. C.N.A.S - Cardul național de asigurări de sănătate.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni