• PRO TV
  • Alertă! Drogul „Donkey Kong” a apărut în România. Expert antidrog: "Are o concentrație foarte mare. Doza poate să devină letală"

Alertă! Drogul „Donkey Kong” a apărut în România. Expert antidrog: "Are o concentrație foarte mare. Doza poate să devină letală"

Alertă! Drogul „Donkey Kong” a apărut în România. Expert antidrog: "Are o concentrație foarte mare. Doza poate să devină letală"

Un drog extrem de periculos a ajuns la vânzare pe piața din România, fiind descoperit de agenții DIICOT într-o serie de percheziții la Vaslui, Galați și Ilfov.

„Pastila portocalie”, drogul denumit generic „Donkey Kong” din familia amfetaminelor, poate provoca halucinații, convulsii și chiar moarte.

Aceste tablete de ecstasy sunt modelate și ștampilate pentru a semăna cu chipul Donkey Kong, personajul popular Nintendo, cunoscut la nivel global de majoritatea copiilor. Pe reversul tabletei este imprimat DK, iar pastilele au culoarea piersicii, pentru a atrage tinerii. În legătură cu acest comprimat au fost emise şi alerte la nivel european, după ce un copil de 13 ani a murit după ce l-a consumat. Pericolul este că aceste comprimate au concentraţie foarte mare.

”Este un comprimat de ecstasy cu acest personaj, Donkey Kong (dintr-un joc Nintendo - n.r.), de culoare portocalie sunt comprimatele. Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentraţie mare de substanţă activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia”, a declarat expertul antidrog Cătălin Ţone, la Medika TV.

"S-a stabilit, din punct de vedere al specialiştilor, că tot ce depăşeşte la fete peste 1,3mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6mg/kg corp de substanţă activă, doza poate să devină letală.. Aceste comprimate au 120mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450mg pe comprimat", a mai precizat expertul antidrog.

Cât costă o doză Donkey Kong

Comprimatele, care se încadrează în zona drogurilor de mare risc, se vând cel mai des la festivalurile de muzică, iar prețul este accesibil.

”Nu costă precum dozele de cristal, astea sunt undeva între 8 şi 12 lei doza, mă refer la cristal sau etnobotanice. Comprimatele de ecstasy costă între 60 şi 80 de lei, undeva în jur de 15 euro. Deci nu sunt preţuri chiar foarte accesibile, dar în orice caz, nu este un preţ exagerat, mai ales că ele se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte. Sunt droguri stimulante ale sistemului nervos central. Din punct de vedere juridic, sunt încadrate ca droguri de mare risc şi pedeapsa este cea mai mare, pentru traficarea şi deţinerea unor astfel de droguri pentru consum propriu."

Foto DIICOT

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni