• PRO TV
  • (P) Totul despre evoluția telefoanelor mobile

(P) Totul despre evoluția telefoanelor mobile

(P) Totul despre evoluția telefoanelor mobile

Dacă vă numărați printre persoanele pasionate de tehnologie, atunci probabil că sunteți interesat și de istoria dispozitivelor, nu? Ei bine, aflați că acest articol vă este dedicat. În rândurile ce urmează ne dorim să vă ajutăm să aruncați o privire rapidă la evoluția telefoanelor mobile, de la clasicele modele ale anilor 90 până la cele contemporane, din zilele noastre. Astfel, nu numai că veți afla informații interesante, ci veți reuși și să vă cultivați cunoștințele pentru a vă putea uimi apropiații cu fiecare ocazie. Fără să mai stăm prea mult pe gânduri, să începem!

Telefoanele, de la cele obișnuite până la cele smart, au apărut în viețile noastre încă din anii 80. Cu ajutorul evoluției rapide a tehnologiei și a apariției de noi funcții și sisteme de operare, aceste device-uri au devenit indispensabile. Acum, când ne gândim la obiectele necesare pentru viața noastră de zi cu zi, ne trec și smartphone-urile prin minte, inevitabil. Acestea ne ajută să vorbim mai ușor cu cei dragi, doar printr-o apăsare de ecran, să ne organizăm orarul zilnic și să ne setăm diverse alarme, să ne relaxăm uitându-ne la seriale sau jucându-ne și multe altele. Telefoanele inteligente au ajuns să funcționeze la un nivel atât de înalt încât aproape că ne fac viața mai ușoară. De aici și nevoia de a le avea aproape tot timpul. Însă, pe vremuri, acestea nu dispuneau de conexiune la internet sau funcții inteligente. E clar că evoluția lor a fost treptată. Deci, în continuare, vom arunca o privire la istoria lor și astfel, vă vom arăta cum au reușit telefoanele mobile să ne influențeze viețile de-a lungul timpului.

Începem cu anii 80, mai exact 1984, când primul telefon Motorola a ieșit pe piață. Deși cântărea aproape 1 kg și avea o baterie de doar 30 de minute, modelul DynaTAC 8000X a fost apreciat de către pasionații de tehnologie. Acesta putea doar să înregistreze apeluri și era un simbol de statut printre oamenii de clasă înaltă ai perioadei.

Continuăm cu istoria promisă și ajungem la anii 90, unde, în 1992, se înregistrează apariția primului telefon inteligent cu touchscreen și stylus. Deși display-ul său nu putea răspunde la atingerile cu degetul, acest telefon a permis navigarea meniului cu ajutorul unui creion special. Acesta dispunea de un ecran LCD și de o baterie de 1 oră, însă sistemul său de operare avea nevoie de îmbunătățiri majore pentru a putea fi folosit pe deplin. Chiar dacă această invenție a fost una inovatoare pentru perioada aceasta, totuși, telefonul în cauză nu a avut succes.

 Trecem mai departe și ajungem la anul 1998, când primul telefon mobil cu adevărat portabil și-a făcut apariția. Este vorba despre Nokia 5120, după cum probabil v-ați fi așteptat. Cu o baterie de 900 mAh și ecranul său clasic, verde cu font negru, acest telefon a ajutat oamenii de pretutindeni să susțină apeluri mai îndelungate și să se joace diverse jocuri, pentru relaxare. A fost o descoperire cu adevărat uimitoare, la acea vreme. Totul până în anii 2000, când au apărut mobilele cu cameră foto și acces la internet.

Începutul anilor 2000 a venit cu inovația internetului. Rețeaua 3G era cea mai populară și stabilă rețea de date a perioadei, lucru ce le-a permis oamenilor să afle informațiile necesare într-un timp util, doar din câteva apăsări. Cel mai popular telefon mobil al momentului și-a făcut apariția în anul 2007, lucru ce a dus la dezvoltarea și mai rapidă a tehnologiei. Este vorba despre primul smartphone Apple, ce promitea o conexiune mai bună și o baterie cu durată mai lungă de viață. Așa au început telefoanele inteligente să prindă popularitate și să devină indispensabile pentru noi toți.

 În 2008 regăsim și apariția sistemului de oprare Android, ce a dat frâu liber brandurilor de telefoane să-și dezvolte propriile tehnologii și dispozitive care mai de care. Fiind un software open-source, firmele din domeniu au putut să vină cu noi funcții, caracteristici și setări inteligente care să îi ajute pe oameni în treburile lor zilnice. De la simpla setare a unui reminder în calendar până la trimiterea mesajelor pe rețelele de socializare, această perioadă a văzut un boom tehnologic grandios.

 Încet încet ajungem și la anii 2020, unde smartphone-urile ne sunt alături în orice moment al vieții. Acum, pe piața de electronice, putem găsi telefoane diverse ce oferă o multitudine de funcții: baterie cu o durată foarte lungă de viață, camere foto profesionale, utilizare intuitivă și ușoară, display-uri de diverse mărimi, conexiune rapidă la tot ce înseamnă internet sau bluetooth, ecrane pliabile și chiar performanță de laptop sau PC la noi în buzunar. Printre cele mai populare firme ale momentului se numără Samsung și Apple, desigur, fiecare, dispunând de propriile invenții și tehnologii. Unele dintre cele mai apreciate telefoane sunt iPhone 14 Plus sau iPhone 15 Plus, ce se luptă cap la cap cu modelele Galaxy S sau A. Indiferent de nevoile noastre, pe piața din domeniu există deja un smartphone ce ne poate rezolva toate probleme. Așa se dovedește evoluția masivă a tehnologiei și amprenta pe care telefoanele au lăsat-o asupra noastră. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne alegem modelul favorit și gata! Suntem la un tap distanță de o lume inteligentă și inovatoare.

 Acestea fiind spuse, iată-ne ajunși la final. Sperăm că v-am inspirat cu informațiile oferite și că v-am ajutat să aflați tot ce aveați nevoie. Pentru și mai multe detalii despre evoluția telefoanelor, nu ezitați să navigați mediul online. Vă dorim lectură plăcută!

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni