• PRO TV
  • Sandviciurile cu sunca, dusurile fierbinti si sexul, printre cauzele durerii de cap!

Sandviciurile cu sunca, dusurile fierbinti si sexul, printre cauzele durerii de cap!

Sandviciurile cu sunca, dusurile fierbinti si sexul, printre cauzele <span style="color: #f00">durerii de cap</span>!

Sandviciurile cu sunca, dusurile fierbinti si sexul pot fi cauze pentru migrene. In loc sa luati mereu pastile pentru durerea de cap, ar trebui sa vedeti daca nu cumva puteti inlatura cauza, care poate fi un lucru cât se poate de banal.

Atunci când suferiti de durere de cap, tentatia imediata este sa luati o pastila. Insa depistarea cauzei, poate ajuta la diminuarea durerii si chiar evitarea aparitiei ei pe viitor.

Durerile de cap sunt unele dintre cel mai frecvent invocate afectiuni la medicul de familie sau la clinicile de neurologie, spune Giles Elrington, neurolog la Barts and London NHS Trust.

Vestea buna este ca, in ciuda temerii generale, o durere de cap este foarte rar simptomul unei tumori pe creier. "Mai putin de 1% dintre cei care isi consulta medicul de familie in legatura cu durerea de cap chiar au ceva grav", spune Elrington, citat de dailymail.co.uk.

Durerile de cap, inclusiv migrenele (dureri intense de cap, ce pot dura de la câteva ore pâna la trei zile, care se repeta si pot fi asociate cu alte simptome precum greturi si fotofobie), au aceeasi explicatie fiziologica. Un circuit electric aflat in partea din spate a creierului se declanseaza incorect, producând durerea, explica neurologul. "Gânditi-va la o alarma de incendiu care izbucneste in absenta focului", mai spune el.

Este important sa mergeti la medic daca durerea se instaleaza brusc si sever, daca este insotita de febra, senzatie de oboseala sau orice deficienta neurologica, precum pierderile de memorie sau slabiciunea resimtita pe o parte a corpului, dar si daca remarcati o schimbare dramatica in modul obisnuit in care se manifesta aceasta durere.
Stim cu totii ca prea multe pahare cu vin sau stresul pot genera durerea de cap, dar iata câteva posibile cauze mai neobisnuite:

O sedinta la coafor
Este o cauza surprinzator de comuna pentru durerea de cap, care apare din cauza faptului ca esti nevoit sa tii capul dat pe spate in timpul spalarii parului. Gâtul sta alungit in mod nefiresc si astfel este stimulat un nerv care activeaza circuitul din creier ce declanseaza la rândul sau durerea. Aceasta din urma poate aparea la o zi sau doua dupa vizita la coafor, astfel ca aceasta cauza este adesea ignorata. In mod asemanator, vorbitul la telefon, tinând aparatul intre umar si ureche, poate genera durerea de cap.

Coada la spate
Strângerea parului intr-o coada la spate afecteaza tesuturile de la suprafata scalpului, cauzând durere. Palariile strâmte sau bentitele pot avea acelasi efect. Durerea apare de obicei dupa câteva ore si este una pulsatila.

Stranutul
Stranutul, tusea, suflatul nasului pot cauza o durere de cap specifica, din cauza presiunii care se acumuleaza in creier. Aceasta durere este acuta, ascutita, pulsatila si dureaza de obicei câteva secunde sau câteva minute, fiind mai pronuntata in partea din spate a capului.

Alergatul pe banda
Poate cauza o durere acuta, la câteva secunde dupa inceperea exercitiului. Explicatia este faptul ca vasele de sânge din cap si gât se umfla si presiunea creste. Poate fi combatuta prin schimbarea exercitiului, cu inotul de exemplu, dar si cu antiinflamatorii luate cu o jumatate de ora inainte de inceperea activitatii fizice. Daca resimti brusc durere la cap in timp ce faci sport, este important sa mergi la medic pentru a te asigura ca nu exista alte cauze pentru aceasta, precum o tumoare pe creier sau un vas de sânge spart.

O personalitate anxioasa
Oamenii care au o parere proasta despre ei sunt mai predispusi la migrene, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Torino. Se crede ca aceasta trasatura ii face pe oameni mai vulnerabili la stres, responsabil de scaderea nivelului de serotonina (substanta cu un rol important in crearea starii de fericire sau nefericire), fenomen care declanseaza durerea.

Sandviciurile cu sunca
Sunca are in structura sa tiramina si conservanti care sporesc afluxul de sânge catre creier, declansând durerea. Spre deosebire de migrena clasica resimtita in câte o parte a capului, durerea de cap cauzata de aditivii din alimente se simte in ambii lobi. Tiramina se regaseste cel mai mult in alimentele care au fost conservate (afumate, murate, marinate sau fermentate), incluzând brânza, mezelurile, ciocolata, dar si anumite fructe ca ananasul si bananele.

Sexul
Durerea de cap este o scuza obisnuita pentru a evita actul sexual, insa acesta poate fi si o cauza pentru aparitia durerii. Aceasta durere de cap specifica actului sexual se declanseaza inaintea sau in timpul orgasmului. Ea afecteaza aproximativ 1,3% din populatie, potrivit unor cercetari efectuate la Clinica de Neurologie din Riiskov, Danemarca, si mai mult barbatii decât femeile. Potrivit altor statistici, fenomenul este mai frecvent la cei care fac sex in afara unei relatii, o posibila explicatie fiind ca gradul de excitare este in acest caz mai mare.

Durerea apare ca o strângere in partea din spate a capului, probabil din cauza cresterii tensiunii sanguine in creier. Rar aceasta durere este cauzata de o hemoragie cerebrala, insa daca pe lânga durere mai resimtiti si o diminuare a puterii de concentrare, senzatie de somn, dificultati in a vorbi sau a inghiti, pierderea echilibrului si greata, trebuie sa mergeti urgent la medic.

Dusurile fierbinti
Dusul cald si placut de dimineata poate duce de asemenea la aparitia durerii de cap. Se considera ca schimbarile de temperatura afecteaza tensiunea sanguina, inclusiv in creier, provocând o durere ascutita in frunte, care atinge punctul culminant la 30 - 60 de secunde de la declansare. Senzatia nu dureaza mai mult de cinci minute. Si inotul in apa rece sau consumul de inghetata pot declansa aceasta durere.

Sursa: Mediafax

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni