• PRO TV
  • Sfaturi pentru virgine, sotii si vaduve, de la 1740

Sfaturi pentru virgine, sotii si vaduve, de la 1740

Sfaturi pentru virgine, sotii si vaduve, de la 1740

O carte extrem de rara, care contine sfaturi pentru femei, de la coptul pâinii pâna la respingerea avansurilor venite din partea barbatilor, pune intr-o lumina noua viata femeilor de la 1740.

"Cea care asculta vorbe necinstite isi violeaza urechile", este unul dintre sfaturile pe care femeile din 1740 le primeau pentru a-si pastra onoarea, scrie dailymail.co.uk.

Cartea, intitulata "Companionul doamnelor sau un ghid infailibil catre sexul cinstit", este una dintre primele carti de auto-ajutor scrise pentru a le sfatui pe femei cum sa reziste tentatiilor vietii.

Volumul, care a aparut intr-o colectie privata, vrea sa fie o lectura esentiala pentru "virgine, sotii si vaduve".

Printre invataturile din carte se numara aceea ca femeile virgine care au gânduri impure isi dezvirgineaza mintea, datoria femeilor casatorite fata de sotii lor este "in primul rând fata de persoana lui, apoi fata de reputatia lui, si in al treilea rând fata de averea lui".

Volumul va fi scos la licitatie pe 22 septembrie si se asteapta sa fie cumparat cu pâna la 2.000 de lire, desi la vremea aparitiei sale costa aproximativ 3 silingi.

Autorul cartii, care este necunoscut, sfatuieste femeile la trei etape din viata lor: virgine, sotii si vaduve. Cele care nu se incadreaza in niciuna dintre categorii sunt aspru criticate: "O fata batrâna este acum considerata un blestem", scrie in cartea cu sfaturi.

In capitolul intitulat "Datoria virginelor", tinerele fete afla ca "orice curiozitate indecenta sau gând impur este o deflorare a mintii", iar atunci când se afla in compania barbatilor, acestea sunt sfatuite sa nu ii priveasca in ochi.
Un alt capitol al cartii, "Comportamentul unei sotii fata de un betiv", femeile casatorite erau invatate ca "trebuie sa zâmbeasca si sa suporte".

Vaduvele sunt sfatuite sa isi petreaca restul vietii ramânând credincioase "corpului, memoriei si copiilor sotului mort".

Expertii sunt de parere ca volumul ofera un portret al femeilor din societatea secolului XVIII.

Mediafax

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni