• PRO TV
  • In elita londoneza o romanca face cariera! Este adorata si respectata. Povestea fascinanta a Flaviei

In elita londoneza o romanca face cariera! Este adorata si respectata. Povestea fascinanta a Flaviei

In elita londoneza o romanca face cariera! Este adorata si respectata. Povestea fascinanta a Flaviei

Tabloidele britanice au umplut pagini intregi cu articole in care ne-au numit infractori, sarlatani sau paraziti care vaneaza ajutoare sociale.

Putine publicatii vad, insa, partea cu adevarat pretioasa a comunitatii romanesti din Marea Britanie. Tocmai de aceea, campania "Romania din Regatul Unit" continua cu oameni pasionati de munca lor, specialisti pe care ii recomanda cariera si aprecierile celor din jur.

Avem in elita londoneza multi romani admirati si pretuiti pentru ceea ce fac. Sunt integrati perfect in sistem si isi asuma sa infrunte prejudecatile, pentru ca sunt foarte buni.

Si-a dedicat anii de facultate studiului, iar acum se lupta ca un leu in instantele de judecata, intr-o lume a barbatilor. O romanca face cariera in elita justitiei britanice, unde poarta cu mandrie roba si peruca.

Isi face meseria impecabil si este singurul avocat roman acceptat sa pledeze in Regatul Unit. Acum invata sa devina primul judecator roman la Londra si vorbeste o engleza impecabila. Se scuza, pentru ca in ultimul timp chiar a inceput sa amestece cuvintele in limba romana, dar spune ca nu va uita niciodata locurile in care s-a nascut.

Zona Temple Gardens, pe malul Tamisei, in centrul Londrei - un campus care cuprinde mai multe strazi si cladirile aferente reprezinta inima Marii Britanii in materie de drept penal, civil si commercial. Un urias centru juridic englez, cu traditie de secole. Printre cladirile cu aer victorian, o tanara se indreapta spre birou. O cheama Flavia si este singurul avocat pledant roman din Marea Britanie. Ne-a dat intalnire in fata Baroului, unde are numele inscris alaturi de cel al altor avocati britanici, langa usa de la intrare.

Flavia vorbeste perfect limba engleza si ascultand-o nu iti dai seama ca vine din afara Marii Britanii

Flavia Kenyon ne-a aratat cum se prezinta la proces, in fata judecatorilor: "Port acest costum, la care adaug roba. La care adaug ultima piesa de rezistenta, peruca. Peruca este facuta traditional, barbatii si femeile poarta aceeasi peruca, ca sa nu fie nicio distinctie intre barbati si femei in Curtea de Justitie. Toti avem acelasi nivel, indiferent de cat timp am profesat. Este o traditie care vine din secolul XIV, desi femeile nu aveau voie sa practice la vremea aceea. Ceea ce fac eu este strict dominat de barbati. Foarte des ma gasesc in Curtea de Justitie singura femeie."

Face cariera intr-o lume a barbatilor. A inceput sa bata instantele de judecata londoneze inca de acum 20 de ani, pe cand era eleva si a plecat cu o bursa la Londra. In 1995 s-a inscris la Drept la celebra Universitate Oxford. La barou practica doar din 2005 si s-a specializat in drept penal, unde a ales sa fie doar avocat aparator. Considera ca e o provocare mai mare, fiind mult mai usor sa acuzi.
"Eu lupt pentru clientii mei si nu sunt un oponent usor. Au de luptat in fata mea, da", spune Flavia Kenyon.
Spune ca sistemul britanic i se potriveste ca o manusa, in care avocatii si judecatorii isi poarta cu mandrie perucile, la fel ca acum 400 de ani.

Flavia Kenyon: "Este un semn de respect, este un semn de distinctie. Sunt anonim, sunt o peruca, ca orice peruca."

Flavia apara de la suspecti de talharie si viol, la spargatori de banci, proxeneti, escroci si hoti de buzunare. Si multi dintre clienti sunt infractori romani. Spune ca isi cunoaste poporul si cultura romaneasca si ii este mai usor sa convinga juratii pentru pedepse mai mici, decat ar face-o un avocat britanic. Spune ca nu a simtit ca este discriminata printre colegii de breasla. In schimb, a descoperit ca britanicii certati cu legea au devenit mai suspiciosi.

Vezi integral interviul aici pe stirileprotv

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni