• PRO TV
  • Prima dată la volan în țara lor. Reacția femeilor celebre din Arabia Saudită după ce au primit permisiunea să conducă

Prima dată la volan în țara lor. Reacția femeilor celebre din Arabia Saudită după ce au primit permisiunea să conducă

Prima dată la volan în țara lor. Reacția femeilor celebre din Arabia Saudită după ce au primit permisiunea să conducă

24 iunie 2018 va rămâne în istoria Arabiei Saudite drept o zi de glorie pentru femeile din această țară. Ele au primit permisiunea de a conduce autovehicule, drept care le-a fost refuzat până acum.

Femeile din întreaga țară au sărbătorit la volan ridicarea restricției de a conduce autovehicule, mișcare la care s-au raliat importante personalități ale lumii artistice. Actrițe de teatru și film, cântărețe și sportive originare din Arabia Saudită au reacționat pozitiv la această măsură istorică luată de autoritățile de la Riad.

Aseel Al-Hamad este pilot de mașini de curse și membru în conducerea Federației de Automobilism din Arabia Saudită. Cu toate acestea, ea nu a putut conduce niciodată în țara ei din cauza restricțiilor impuse femeilor. Duminică, în ziua ridicării acestor restricții, Aseel a fost unul din invitații de onoare ai Marelui Premiu de Formula 1 al Franței, unde i s-a oferit șansa de a pilota un monopost F1. Cu câteva ore înainte de startul cursei, Aseel Al-Hamad a efectuat câteva ture de viteză pe circuitul Paul Ricard.

„Noi, femeile din Arabia Saudită sutem capabile azi nu doar să conducem, ci să conducem mașini de Formula 1 în Marele Premiu al Franței”, a spus Aseel după cursa vieții ei.

 

Kariman Abuljadayel, o alergătoare de sprint de 24 de ani, nu și-a putut abține fericirea pe care a trăit-o pentru prima dată la volan în țara ei. Duminică, sportiva și-a scos mașina din garaj și s-a plimbat pe străzile din Riad, în acordurile piesei „Freedom” a lui George Michael. Într-adevăr, a fost o zi a eliberării pentru femeile din Arabia Saudită, care au căpătat dreptul de a conduce de la vârsta de 18 ani, exact ca bărbații.

Kariman Abuljadayel e cunoscută publicului larg după evoluția sa de la Olimpiada de vară din 2016 de la Rio de Janeiro. Ea a alergat la proba de 100 de metri purtând un costum negru care i-a acoperit tot corpul, conform tradiției din țara sa. La Rio, Kariman a mai marcat o premieră, fiind prima femeie din Arabia Saudită care participă la acest eveniment sportiv, după ce autoritățile de la Riad au fost amenințate cu eliminarea din competiție în cazul în care nu includ femei în lotul olimpic.

Dina Shihabi, o actriță de 28 de ani stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost cu gândul alături de femeile din țara ei natală. Ea a postat pe Instagram un mesaj de susținere pentru toate femeile saudite. „24 iunie 2018!! Azi s-a scris istorie, femeile au în sfârșit voie să conducă în Arabia Saudită”.

Înainte de această schimbare de optică a regimului de la Riad, Dina a făcut lobby pentru redeschiderea cinematografelor pentru femei și susținerea acestora în industria de film. În aprilie 2018, femeile din Arabia Saudită au putut vedea primul film la cinematograf după 35 de ani de interdicție. Măsura face parte din planul de reforme demarat de Mohammad bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Waad Mohammed, o actriță cunoscută pentru rolul ei din pelicula Wadjda (2012), este foarte încântată de direcția în care se îndreaptă țara ei. După redeschiderea cinematografelor pentru femei, Waad a apreciat ridicarea restricțiilor de conducere pentru reprezentantele sexului frumos. În vârstă de 18 ani, Waad poate aplica și ea pentru obținerea permisului.


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni