• PRO TV
  • Travis Pastrana a intrat în istorie. A făcut un salt care l-a băgat în spital pe Evel Knievel acum 50 de ani

Travis Pastrana a intrat în istorie. A făcut un salt care l-a băgat în spital pe Evel Knievel acum 50 de ani

Travis Pastrana a intrat în istorie. A făcut un salt care l-a băgat în spital pe Evel Knievel acum 50 de ani

Motociclistul Travis Pastrana (34 de ani) i-a uimit pe americani duminică seară când a executat trei salturi de groază, executate în trecut de reputatul cascador Evel Knievel. Unul dintre ele s-a terminat prost pentru cel din urmă.

Travis Pastrana e cunoscut în SUA pentru cascadoriile sale, dar cele trei exectate duminică seară în Las Vegas au avut o încărcătură emoțională specială. Americanul a vrut să aducă un tribut fostei legende a cascadoriilor pe motor Evel Knievel, copiind trei dintre cele mai periculoase sărituri ale sale. Campionul de motocross și supercross, care a executat primul dublu salt cu spatele cu un dirt-bike, a călcat pe urmele lui Evil Knievel sărind peste 52 de mașini scoase din uz, dispuse pe trei etaje. 

Îmbrăcat într-un costum similar celui folosit de Knievel în anii 70, Travis a „plutit” 43,5 metri, după care a aterizat în siguranță în zona cuprinsă între Planet Hollywood Resort & Casino, Paris Las Vegas și Bally’s Las Vegas. În 1973, Knievel executa acest salt peste 50 de mașini, iar distanța acoperită a fost de doar 36,5 metri. Vezi saltul lui Knievel AICI.

A doua săritură executată de Pastrana a fost cea peste 16 autobuze parcate unul lângă celălalt, iar distanța acoperită a fost de 58,5 metri. În octombrie 1975, Knievel făcea acest salt peste 14 autobuze, la King’s Island, Ohio. Performanța lui Pastrana este cu atât mai mare cu cât el a folosit pentru salturile lui o motocicletă Indian, modificată astfel încât să fie la fel ca aceea folosită de Knievel la vremea sa.

FOTO: A doua săritură, peste 16 autobuze. Captură video history.com

Însă, cea de-a treia săritură, care a fost multe decenii extrem de curtată de motocicliștii cascadori, a fost cea care l-a băgat în spital pe Evel Knievel în 1967. Cascadorul și-a rupt atunci nu mai puțin de 40 de oase, în încercarea de a sări peste celebra fântână de la Caesars Palace. Iată momentul terifiant mai jos!

Spre deosebire de Knievel, Pastrana a reușit ceea ce părea imposibil în anii 60-70. Chiar dacă săritura nu a fost mai lungă decât cele de dinainte, a fost cea mai periculoasă și mai tehnică dintre toate. Înainte de saltul horror, Pastrana a făcut o tură de recunoaștere în apropiarea rampei de lansare, după care și-a luat zborul. 

Vezi mai joas toate cele trei salturi legendare ale lui Travis Pastrana!

Săritura peste fântâna din Las Vegas a smuls ropote de aplauze, deși acrobatul nu a fost primul care a reușit acest lucru. În aprilie 1989, fiul lui Evel Knievel, Robbie, avea să răzbune eșecul cascadorului și să execute un salt perfect peste Caesars Palace Fountain.

Credit foto: history.com

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni