• PRO TV
  • România „atacă” Oscarul cu un film care reconstituie lupta de la Odessa din Al Doilea Război Mondial

România „atacă” Oscarul cu un film care reconstituie lupta de la Odessa din Al Doilea Război Mondial

România „atacă” Oscarul cu un film care reconstituie lupta de la Odessa din Al Doilea Război Mondial

Specialiștii cinematografiei românești au ales fimul care va reprezenta România la Gala Premiilor Oscar de anul viitor. Decizia juriului desemnat de Centrul Național al Cinematografiei a fost aproape unanimă.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a Premiilor Oscar 2019. Filmul a fost deja recompensat cu Globul de cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018, unde a avut premiera mondială. Pelicula spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. 

FOTO: Imagine din film

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va avea premiera în cinematografele românești pe 28 septembrie 2018. Pentru a putea concura la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” la premiile Academiei Americane de Film (Oscar 2019), filmul va rula timp de o săptămână în avanpremieră. Conform reprezentanților casei de producție, filmele eligibile pentru nominalizare trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf din ţara de origine.

FOTO: Radu Jude și premiul de la Karlovy Vary/Karlovy Vary IFF

Distribuţia este formată din Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul - de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Şirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile şi costumele - de Iuliana Vîlsan.


FOTO: Ada Solomon/Karlovy Vary IFF

Producător este Ada Solomon
, iar coproducători sunt Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat este Holger Stern. 

Este pentru a doua oară când un film al lui Radu Jude reprezintă propunerea României pentru o nominalizare la Oscar. Primul a fost „Aferim!”, candidat pentru selecția din 2016.

Vezi trailerul mai jos!

Ce s-a întâmplat la Odessa în 1941

Bătălia pentru cucerirea portului Odessa a fost o operațiune derulată în proporție covârșitoare de Armata Română. Orașul era un punct strategic al URSS, principalul loc de lansare a unor operațiuni terestre, navale și aeriene, situat la doar 150 de kilometri de Delta Dunării. La cererea lui Hitler, Ion Antonescu angajează în luptă Armata a patra într-o bătălie cu zeci de mii de morți, care a durat de la 8 august până la 16 octombrie 1941. În final, cetatea va ceda presiunii Armatei Române, suținută de artileria germană.

Cucerirea Odessei a fost considerată un succes al Armatei Române. Cu toate acestea, noi mărturii care au apărut după război au scos la lumină faptul că sovieticii au abandonat orașul când și-au dat seama că rezistența este inutilă. După renunțarea la luptă, Armata sovietică a ocupat poziții defensive în Crimeea.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni