• PRO TV
  • Fight Club, Matrix, Psycho: ai văzut de atâtea ori aceste filme, dar nu ai remarcat niciodată mesajele subliminale din ele

Fight Club, Matrix, Psycho: ai văzut de atâtea ori aceste filme, dar nu ai remarcat niciodată mesajele subliminale din ele

Fight Club, Matrix, Psycho: ai văzut de atâtea ori aceste filme, dar nu ai remarcat niciodată mesajele subliminale din ele

Ne place să credem că suntem mereu conștienți de ceea ce se petrece în capul nostru, dar adevărul e că nu se întâmplă tot timpul așa. Ăsta e motivul pentru care mesajele subliminale te fac curios, te intrigă și, uneori, ajung chiar să te sperie. Pentru că sunt dovada cea mai clară că, timp de o secundă, ceva s-a furișat în mintea ta și tu nu ai avut habar.

Mai jos găsești o listă (deloc exhaustivă) cu unele dintre cele mai cunoscute mesaje subliminale din filme foarte, foarte cunoscute. Aruncă un ochi și la final spune-ne în secțiunea de comentarii dacă le-ai observat până acum.

Fight Club

,,Fight Club” are, probabil, cel mai ironic mesaj subliminal pe care îl vei găsi într-un film de gen. La un moment dat, Tyler Durden (alter ego-ul personajului principal) spune că în tinerețe obișnuia să lucreze într-un cinematograf și că se distra inserând în pelicule scurte cadre, de câteva secunde, în care apărea de obicei, o secvență porno. Relatarea lui Durden se întâmplă la începutul filmului. Succesiv, la finalul filmului propriu-zis, chiar în ultima secvență, pe micul ecran apare un scurt cadru care a fost interpretat de-a lungul timpului în foarte multe feluri, mergând de la faptul că Tyler Durden e încă prezent ca personalitate în capul personajului principal și până la a considera că regizorii au vrut pur și simplu să trolleze publicul. 

Vă lăsăm pe voi să descoperiți despre ce cadru e vorba în filmulețul de mai jos: 

Matrix

Matrix e plin de alegorii religioase și tot felul de mesaje subliminale. De exemplu, numerele de înmatriculare ale automobilelor care apar în film. Numărul mașinii agentului Smith e IS 541, o referire clară la Isaiah 54:16, un verset biblic care duce cu gândul la Neo. De asemenea, și automobilul lui Trinity are un număr de înmatriculare care nu e nici pe departe întâmplător: DA203. E vorba tot de un verset, în care se spune: ,,Și Regele le-a spus: Am visat un vis și spiritul meu dorea cu ardoare să își aducă aminte acel vis”. Ironia e că regizorii sunt atei și că versetele biblice pot fi interpretate, ca și în cazul secvenței din ,,Fight Club", și ca o simplă tentativă de trolling la adresa publicului.

The Shining

Dacă ești fan Stanley Kubrick știi deja că regizorul nu face greșeli. Niciodată. Never. EVER. E suficient să ne gândim la pelicule precum ,,Doctor Strangelove”, care e un exemplu superb al atenției la detalii pe care o avea Stanley. Ok, deci ideea e că Stanley NU făcea greșeli, iar faptul că în ,,The Shining” hotelul Overlook are ferestre, uși și holuri care ar trebui să nu poată exista a fost considerat tot timpul ciudat. Cum să fi greșit Stanley tocmai ceva atât, dar atât de evident precum planul hotelului Overlook? Ideea e tocmai asta: că NU a greșit. Criticii au susținut de-a lungul timpului același lucru: că e, de fapt, vorba despre mesaje subliminale prin care Kubrick a vrut să îi facă pe spectatori să experimenteze căderea în psihopatie a lui Jack Torrance, personajul principal. 

Memento

Nu poți să faci rezumatul acestui film fără să dai spoilere, așa că - dacă încă nu ai văzut filmul ăsta - ar trebui să te oprești din citit aici. 

Iar dacă ai văzut filmul, atunci știi deja că Leonard și-a ucis, de fapt soția, cu o supradoză de insulină. Ăsta e marele plot twist al filmului, iar Nolan folosește de-a lungul poveștii foarte multe indicii subliminale pentru a sugera plot twist-ul final. De exemplu, la un moment dat imaginea lui Sammy e înlocuită cu cea a lui Leonard. Totul durează doar o fracțiune de secundă și poți vedea cadrul în cauză mai jos:

Psycho

Pentru un film din 1959, ,,Psycho” face o treabă destul de bună în ceea ce privește folosirea mesajelor subliminale pentru a da indicii despre lumea interioară a personajului principal, Norman Bates. Nu e niciun secret pentru fani că Bates a fost inspirat de Ed Gein, un ucigaș în serie din viața reală și că, la în secvențele finale ale filmului, când Norman e reținut de autorități, timp de o fracțiune de secundă peste fața lui e suprapusă o imagine pe care o vei descoperi doar dacă te uiți cu multă, multă atenție. Nu îți dăm secvența de-a gata pentru că ,,Psycho" e considerat o capodoperă a genului și chiar ar trebui să îl vezi pe tot. :)

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni