• PRO TV
  • Aici va fi înmormântat Dumitru Fărcaș. A fost ultima dorință a taragotistului

Aici va fi înmormântat Dumitru Fărcaș. A fost ultima dorință a taragotistului

Aici va fi înmormântat Dumitru Fărcaș. A fost ultima dorință a taragotistului

Dumitru Fărcaș a murit în noaptea de luni spre marți la Cluj-Napoca, la vârsta de 80 de ani. Îndrăgitul muzician va fi înmormântat joi, în grădina casei sale din comuna Groși, județul Maramureș.

A fost una dintre ultimele sale dorințe. Azi, apropiații și autoritățile locale din Groși se pregătesc intens pentru a o înfăptui. Dumitru Fărcaș își va dormi somnul de veci în grădina casei sale părintești din Groși, județul Maramureș, de care a fost atașat toată viața. Conform viceprimarului comunei natale a taragotistului, Gavril Ardusătan, autoritatea locală va face o excepție în cazul său, înmormântările în gospodării fiind un obicei la care s-a renunțat în ultimele decenii.

Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus miercuri la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Cei care i-au apreciat muzica pot veni aici până joi, pentru a-i aduce un omagiu. Porțile Casei de Cultură vor fi deschise toată noaptea, au anunțat reprezentanții autorităților locale din Cluj-Napoca.

FOTO: captură video YouTube TVR Cluj

A doua zi, joi dimineață, o slujbă religioasă va fi oficiată, iar la ora 11.00 cortegiul funerar se va pune în mișcare cu destinația Groși, Maramureș. Cortegiul va ajunge în comuna natală a lui Dumitru Fărcaș în jurul orei 15.30. Aici va avea loc o scurtă ceremonie de înhumare, în curtea casei părintești. Dumitru Fărcaș va fi înmormântat alături de părinții săi și va beneficia de onoruri militare.

La ceremonia de înhumare sunt așteptați să ia parte prieteni muzicieni și artiști, fiica taragotistului, Andreea Fărcaș, soția sa, Elena Fărcaș, reprezentanți ai autorității locale, săteni și admiratori ai muzicii sale. La o zi după decesul tatălui ei, Andreea Fărcaș a postat pe Facebook un mesaj emoționant: „Îți mulțumesc pentru tot”

FOTO: Dumitru Fărcaș și fiica sa, Andreea

Dumitru Fărcaș a fost decorat în 2002 cu Ordinul Crucea națională Serviciul credincios clasa a III-a. Distincția i-a fost oferită de președintele României de atunci, Ion Iliescu, pentru „crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.  

În 2004, Dumitru Fărcaș a fost distins cu Ordinul Meritul cultural în grad de Mare Ofițer, categoria D – Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni