• PRO TV
  • O idee a lui Elon Musk îi înspăimântă pe muritorii de rând. Ce planuri are cel mai excentric om de afaceri din lume

O idee a lui Elon Musk îi înspăimântă pe muritorii de rând. Ce planuri are cel mai excentric om de afaceri din lume

O idee a lui Elon Musk îi înspăimântă pe muritorii de rând. Ce planuri are cel mai excentric om de afaceri din lume

Omul de afaceri a fost din nou foarte vocal în privința faptului că vrea să fuzioneze mintea umană cu inteligența artificială pentru a o împiedica pe aceasta din urmă să scape de sub control.

Printre multele companii fondate de Elon se află și una mai puțin cunoscută, Neuralink, o companie al cărei scop (pe termen lung) e să elimine orice fel de interfață dintre creierul uman și inteligența artificială. Ce vrea să facă Elon, mai precis? Vrea să să ajungă în punctul în care va putea să îți implanteze în creier un cip care ți-ar oferi acces la inteligența digitală necesară pentru ca tu să poți progresa dincolo de limitele tale biologice, inclusiv la nivel de IQ.

Pentru cei pasionați de detaliile tehnice, vorbim aici de o interfață electrod-neuron, la nivel micro, care ar putea fi leacul, printre altele, și pentru boli precum demență, epilepsie, Alzheimer și alte afecțiuni neurologice care în acest moment nu pot fi tratate.

Nu e prima data când Musk e foarte vocal în privința acestei idei. Omul de afaceri a mai spus și cu alte ocazii că, din punctul lui de vedere, oamenii sunt deja cyborgi, de vreme ce sunt conectați tot timpul la calculatoare, tablete și telefoane mobile. Cu toate astea, rata de transfer a datelor e foarte lentă. Aici intervine utilitatea unui asemenea cip, potrivit spuselor lui Musk: un cip implantat în creier ar fi un upgrade binevenit tocmai pentru că elimină interfața fizică și oferă acces la informațiile dorite instant.

Dacă te pasionează tehnologia, mai jos poți urmări și aventurile echipei ILikeIT la Târgul de Tehnologie din Las Vegas: 

Cum era de așteptat, prin aceste declarații Elon a reușit să polarizeze din nou opinia publică. Dacă majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că rasa umană are nevoie de un upgrade, oamenii de rând sunt înfricoșați, mai ales pe fondul celor mai recente știri din domeniul A.I.

De exemplu, un moment istoric în dezvoltarea inteligenței artificiale a avut loc atunci când programul A.I. AlphaGO, creat de Google, a reușit să-l învingă, la Seul, pe campionul mondial la GO, unul dintre cele mai sofisticate jocuri. Computerul a câștigat după trei ore și jumătate.Cam în aceeași perioadă, prestigiosul cabinet de avocatură BakerHostetler l-a angajat cu acte în regulă pe A.I. Ross, primul robot-avocat din lume.

Această formă de inteligenţă artificială lucrează deja pentru cazurile de faliment al companiilor și a fost dezvoltată cu ajutorul lui Watson, celebrul super-computer al IBM, care a fost deja utilizat în domeniul medical şi a câştigat o ediţie specială a jocului televizat ”Jeopardy”.În acest context, nu e de mirare că Musk a vrut să bifeze și aceasă nișă de inovație. Pe lângă Neuralink, omul de afaceri a mai fondat și Open A.I., o companie de cercetare non-profit, unde a construit recent și o „sală de gimnastică” în care dezvoltatorii pot să își antreneze sistemele A.I.

Spre deosebire de cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care consideră că sistemele A.I. nu poartă în ele sâmburele unui viitor sumbru, Musk (ca și Stephen Hawking, de altfel) a avertizat în nenumărate rânduri în privința pericolului cu care vine la pachet inteligența artificială. Și, dacă e să citești ultimele știri din tech, perspectiva lui Musk capătă un oarecare sens: de exemplu, recent un bug dintr-un joc experimental a făcut ca sistemul A.I. să creeze, pe cont propriu, arme și să înceapă să vâneze avatarurile și navele jucătorilor.

La finalul zilei, însă, Musk își scoate masca de supererou și visează, aparent, la lucruri foarte normale. Recent, Elon a povestit cum arată o zi normală din viața lui în cadrul întrunirii anuale a acționarilor Tesla Motors / SpaceX și, în paralel, a făcut și un portret-robot al femeii ideale (pe care, spune el, încă nu a găsit-o).

Ca un adevărat geek și control freak, omul de afaceri a declarat într-un interviu pentru Quartz că are și un „dating plan”. Publicația americană scrie că magnatul a decis să își aloce 10 ore pe săptămână pe care să le dedice întâlnirilor.

„Trebuie să îmi găsesc o iubită potrivită. Nu vreau doar o fată frumoasă, cu care să nu am ce vorbi. Vreau o femeie care să mă provoace. De asta mi-am alocat 10 ore pe săptămână pentru a căuta această femeie.”, a explicat el.

În același interviu Musk a mai spus că își dedică câteva ore pe zi cărților, iar în restul timpului se distreză cu jocuri video, care, spune el, îl relaxează.

„Fac lucruri normale în timpul meu liber, citesc, joc video game-uri, ascult muzică, văd filme, deși nu prea multe... mă văd cu prietenii, o mai iau razna pe Twitter, lucruri normale, nimic special. Dar de obicei recunosc că e more work and less play.”, a concluzionat el. 

În tot acest timp, Amber Heard, fosta sa iubită, are numai cuvinte de laudă la adresa magnatului tech. Actrița a spus într-un interviu recent că îl respectă foarte mult pe Musk chiar și acum, când nu mai sunt împreună.

„Am rămas prieteni pentru că avem același sistem de valori. [...] Împărtășim aceleași valori: curiozitatea, pasiunea pentru idei inedite și pentru știință. Așa a și început relația noastră: vorbind despre lucruri care ne fac să fim ceea ce suntem. Vorbind despre ceea ce e el, dincolo de imagine, dincolo de ceea ce se vede. Vorbind despre ceea ce sunt eu, dincolo de imagine, dincolo de ceea ce se vede. [...] Îl respect foarte mult ca om.”, a spus Heard.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni