• PRO TV
  • Batman, la aniversarea de 80 de ani. Cine sunt cei opt actori care l-au interpretat pe omul-liliac

Batman, la aniversarea de 80 de ani. Cine sunt cei opt actori care l-au interpretat pe omul-liliac

Batman, la aniversarea de 80 de ani. Cine sunt cei opt actori care l-au interpretat pe omul-liliac

La începutul anilor ’40, un personaj nou alimenta imaginația puștilor care voiau ca Răul să fie pus cu botul pe labe de băieții buni.

Batman, eroul mascat cu puteri peste media unui bărbat bine, care se lupta cu nelegiuiții, s-a născut din dorința celor de la DC Comics de a aduce în revistele de benzi desenate un personaj mai uman decât predecesorul Superman. Deja încununat de succes, semi-zeul Kal-El de pe planeta Krypton avea nevoie de un corespondent pe Pământ care să-i protejeze pe cei fără de apărare.

Supereroul Batman și-a făcut debutul în numărul 27 al revistei Detective Comics din luna mai a anului 1939. De atunci, omul-liliac a devenit idolul a întregi generații de copii și tineri care erau convinși, astfel, că acolo unde există Batman nu are cum să triumfe Răul.

De-a lungul deceniilor, Batman a fost distribuit în nenumărate filme, desene animate și jocuri video, însă cele mai de impact au fost peliculele care aduceau oamenii în valuri la cinematografe. 

Opt actori l-au jucat pe Bruce Wayne, milionarul cu viață dublă care, printr-un fericit accident al vieții, a ajuns gardianul celor năpăstuiți și „judecătorul” celor nelegiuiți. Haideți să vedem cine sunt cei opt și care dintre ei s-a descurcat mai bine în rolul lui Batman!

Lewis Gilbert Wilson

Actorul american (28 ianuarie 1920 – 9 august 2000) a fost primul care l-a interpretat pe Batman. Lansat în 1943, primul film Batman a fost un serial cu 15 episoade produs de Columbia Pictures. Conform criticilor, acest film a fost și cel mai lipsit de succes, Wilson fiind principala țintă a nemulțumirilor. 

FOTO: Getty Images

În ciuda caracteristicilor personajului său, actorul american a fost catalogat drept „grăsuț la mijloc”, aluzie la formele sale care nu cadrau deloc cu însușirile omului-liliac. Mai mult, nici vocea nu l-ar fi ajutat pe Wilson, criticii de film considerând că nu avea cum să-i sperie pe răufăcători cu „accentul său de Boston”. 

După rolul Batman, cariera lui Lewis Wilson s-a ruinat, actorul nereușind să „rupă gura târgului” cu alt film.

Robert Lowery

Născut în Kansas, actorul american Robert Lowery (17 octombrie 1913 – 26 decembrie 1971) a fost distribuit în cel de-al doilea film, botezat Batman și Robin (1949). Gândit ca o continuare a lui Batman din 1943, filmul a avut 15 episoade.

Spre deosebire de filmul anterior, continuarea a fost mai bună, iar Lowrey a fost considerat o alegere inspirată. Cel puțin costumul stătea mai bine pe el decât pe Lewis Wilson. 

Lowery a marcat o premieră în 1956, când a apărut într-un episod din serialul Aventurile lui Superman. A fost pentru prima dată când cei doi eroi s-au întâlnit în același film.

Actorul american a avut o activitate extrem de bogată și a jucat în peste 100 de filme, inclusiv în pelicule precum Semnul lui Zorro (1940), Fantoma Mumiei (1944) și Drumul spre Alcatraz (1945).

Adam West

Născut în 19 septembrie 1928, sub numele de William West Anderson, actorul american și-a luat numele de scenă Adam West începând cu anii ’50. În primii zece ani de carieră a jucat roluri mărunte în filme mari, unde staruri erau Steve McQueen, Jackie Gleason și Paul Newman. 

FOTO: Getty Images

Însă, în 1966, producătorul William Dozier i-a dat rolul Batman în filmul cu același nume, după ce l-a refuzat pe Lyle Waggoner. Noul serial, care a avut 120 de episoade, a fost transmis la TV de postul ABC în perioada ianuarie 1966 – martie 1968.

Însă celebritatea lui a atins apogeul abia după ce serialul s-a terminat. În 1970 i s-a oferit rolul lui James Bond în Diamonds are forever, însă a refuzat. Motivul? West considera că doar un actor britanic trebuie să-l întruchipeze pe agentul 007.

În următoarele decenii a jucat în nenumărate serii animate Batman și a pus voce în Noile aventuri ale lui Batman, dar și în jocul video LEGO Batman 3: Beyond Gotham. Adam West a murit în anul 2017.

Michael Keaton

Ne apropiem și mai mult de zilele noastre și dăm peste un actor care e contemporan cu noi. Michael Keaton (67 de ani) și-a început cariera jucând în comedii de televiziune, însă a fost remarcat de regizorul Tim Burton, care i-a cerut să-l joace pe Batman în 1989. 

FOTO: Batman (1989)

Fanii nu au fost prea încântați de alegerea cineastului și i-au cerut să-l scoată pe Keaton din distribuție. Însă, așteptările cinefililor au fost depășite după ce filmul a fost lansat în cinematografe. Batman a fost unul dintre cele mai de succes filme ale anului 1989, fapt care i-a determinat pe producători să vină repede cu o continuare.

Batman se întoarce a apărut în 1992, cu Michael Keaton în rolul omului-liliac. Actorul ar fi fost distribuit pentru a treia oară în acest rol dacă Tim Burton nu ar fi fost dat afară din echipa de producție. Warner Bros. i-a oferit lui Keaton 15 milioane de dolari pentru a apărea și în al treilea film, însă actorul a refuzat.

Val Kilmer

Michael Keaton a fost înlocuit cu Val Kilmer (59 de ani), probabil cea mai proastă alegere pe care o putea face noul regizor, Joel Schumacher. Deși i-a chemat la casting pe Daniel Day-Lewis, William Baldwin, Ralph Fiennes și Johnny Depp, Schumacher s-a ales cu Kilmer pentru filmul Batman Forever (1995).

FOTO: Batman forever 

Deși filmul a generat încasări mai mari decât cel de dinaintea lui, Val Kilmer a fost considerat veriga slabă din cauza comportamentului său grosolan. Regizorul i-a reproșat că se poartă urât cu actorii și că are o atitudine de „vedetă”. Nu e de mirare că nu l-am mai văzut în rolul lui Batman.

George Clooney

Dintre toți actorii care au dat probe pentru rolul Batman, la George Clooney (57 de ani) ne așteptam cel mai puțin să le treacă. Și de data aceasta s-a văzut mâna slabă a regizorului Joel Schumacher, care a ales un actor în plină afirmare, dar care nu intra cum trebuie în costumul negru. Și nu vorbim la propriu. 

La vremea aceea, Clooney venea după două succese cu From Dusk Till Dawn și One Fine Day, dar a dat chix cu Batman.

FOTO: Batman and Robin

Filmul Batman și Robin (1997) a fost un dezastru din toate punctele de vedere, ceea ce i-a făcut pe critici să exclame că actorul este „marele zero din film și ar trebui să intre în istorie ca George Lazenby al seriei”.

Clooney însuși a găsit de cuviință să glumească, la un moment dat, că a pus umărul la „scufundarea francizei”.

Christian Bale

De la Adam West până la George Clooney, filmul Batman părea o glumă proastă, așa că nimeni nu mai credea că e cu putință ca seria să fie resuscitată. Și nici eroul favorit al copiilor, Batman. Apoi a intrat în scenă Christopher Nolan.

Și bine a făcut, fiindcă a avut ochi mai buni decât Joel Schumacher (probabil și mai multă știință a filmului) și l-a găsit pe Batman cel... aproape perfect. Christian Bale (45 de ani) tocmai venea după rolul din Mașinistul, pentru care a trebuit să slăbească serios.

FOTO: wall.alphacoders.com

Pentru a-l juca pe Batman trebuia să mai pună ceva pe el: 45 kg în șase luni și Bale a fost gata pentru Batman: Începuturi, care a ajuns în cinema în 2005. Filmul s-a bucurat de succes, însă criticii au avut ceva cu vocea lui Bale. Actorul și-a îngroșat-o intenționat ca să pară mai „fioros”, dar nu a făcut decât să atragă dezaprobarea cineaștilor.

„Vocea lui e a unui puști de zece ani care se dă adult ca să facă farse la telefon”, au spus unii. În ciuda lor, Christian Bale și-a accentuat vocea în Batman: Cavalerul Negru (2008) și în Cavalerul Negru: Legenda renaște (2012).

Ben Affleck

Ultimul actor care a intrat în costumul, pielea și în peștera omului-liliac este Ben Affleck (46 de ani). Starul american, care făcuse senzație în anul 2016 în filmul The Accountant (Cifre periculoase), nu a fost dorit de fanii seriei în rolul lui Batman. 

FOTO: wall.alphacoders.com

Însă, Batman vs Superman: Zorii dreptății (2016), cu Henry Cavill în rolul lui Superman, s-a bucurat de succes imediat după lansare, generând încasări de peste 166 de milioane de dolari în primul weekend.

Însă, Affleck s-a plictisit repede de liliacul negru și a abandonat proiectul în 2017, deci nu-l vom mai vedea din nou jucând acest personaj.

Care dintre cei opt actori v-a plăcut mai mult în rolul Batman?

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni