• PRO TV
  • (P) Cum alegeți o firmă de servicii funerare 

(P) Cum alegeți o firmă de servicii funerare 

(P) Cum alegeți o firmă de servicii funerare 

De cele mai multe ori, tragedia pierderii unui apropiat ne lovește când ne așteptăm mai puțin, lăsându-ne cuprinși de regrete. În aceste clipe, stresul este la cote maxime, iar durerea cu greu poate fi descrisă în cuvinte. 

Drept urmare, în aceste situații care ne pun la grea încercare, este important să ne păstrăm cumpătul și să acționăm în consecință.

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca decesul persoanei apropiate să aibă loc în spital sau în alte instituții medicale. Din păcate, în țară noastră există cazuri în care suntem abordați de tot felul de indivizi, care pretind că reprezintă diverse firme de servicii funerare, cu scopul de a ne "recomanda" o casă de pompe funebre, care poate organiza o înmormântare la preț "avantajos". Chiar și mai rău este că aceste firme de servicii funerare să ne fie recomandate chiar de către personalul medical.

Prin urmare, pentru descurajarea acestor practici ilegale, vă venim în ajutor cu câteva sfaturi importante, pentru ca dumneavoastră să puteți alege firma de servicii funerare în cunoștință de cauza. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le trebuie să le luați în considerare:

Pentru început, să vedem ce spune legea despre desfășurarea activităților de servicii funerare în incinta unităților medicale de stat. Astfel, potrivit noii Legi Funerare 102/2014, Art. 22 (1) - "Prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spații autorizate." și (2) "În instituțiile de sănătate publică se interzic înființarea și funcționarea spațiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepția spațiilor necesare derulării formalităților, în cazul decesului produs în instituția respectivă…"

Din acest motiv, este indicat să nu faceți apel la cei care va recomandă o firma de servicii funerare, fie ei medici, asistenți, brancardieri sau alte persoane din spitalul sau clinica respectivă, datorită faptului că în costurile pe care urmează să le suportați, se vor regăsi și comisioanele aferente înțelegerii dintre casa de pompe funebre și cel care o recomandă, ceea ce este interzis prin lege:

"...Se interzice personalului instituției de sănătate publică să influențeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare.

(3) Se interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituțiilor de sănătate. La biroul de întocmire a formalităților, pentru persoanele decedate în instituția respectivă se poate afișa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa și numărul de telefon…."

În aceeași ordine de idei, va sfătuim să nu dați curs nici ofertelor primite de la angajații departamentului de anatomie patologică (autopsieri, imbalsamatori etc.), care fie au o înțelegere cu o casă de pompe funebre, în baza unei remunerații, fie dețin chiar ei firma de servicii funerare! De multe ori, intențiile acestora vor avea un aspect comercial, sub forma unei oferte sau a unei reduceri de preț. Nu acceptați să plătiți aceste servicii, deoarece, conform Legii în vigoare, acestea sunt GRATUITE!

În concluzie, acești indivizi știu că o familie îndurerată este vulnerabilă, mai ales imediat după ce are loc decesul, astfel că nu se vor da în lături de la nimic pentru a vă convinge de validitatea ofertelor sau a soluțiilor pe care le au la îndemână. Este important ca în aceste momente să verificați legitimitatea acestor firme de servicii funerare, sau să nu dați curs de loc invitațiilor precum "Domnul de la casa de pompe funebre este chiar aici, vă pot face cunoștință imediat", sau "Lăsati dumneavoastră o adresă sau un număr de telefon, iar agentul nostru vă poate vizita în cel mai scurt timp".

În concluzie, chiar dacă suntem presați de timp, este bine să alegem firma de servicii funerare cu care dorim să colaborăm în deplină cunoștință de cauză, după o verificare atentă a istoricului acesteia sau a recenziilor celor care au colaborat deja cu respectiva casă de pompe funebre.

Aveți tot dreptul să alegeți firma de servicii funerare cu care colaborați, fără să fiți constrâns de nimeni. Sperăm că sfaturile de mai sus să vă ajute în evitarea acestor practici, pe cât de neprofesioniste și ilegale, pe atât de reale!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni