• PRO TV
  • (P) Eu ce mașină îmi cumpăr? 5 întrebări la care să-ți răspunzi

(P) Eu ce mașină îmi cumpăr? 5 întrebări la care să-ți răspunzi

(P) Eu ce mașină îmi cumpăr? 5 întrebări la care să-ți răspunzi

Modelul mașinii pe care o conduci ar trebui să îți reflecte stilul de viață. Majoritatea producătorilor de automobile acoperă toate segmentele sociale, oferind fiecărei categorii în parte o mașină în care să se regăsească.  

Înlocuirea mașinii după un număr de kilometri parcurși sau la un anumit interval de timp se face ținând cont de nevoile tale sau ale familiei, de specificul drumurilor pe care le parcurgi cel mai des și de numărul de pasageri sau volumul de marfă pe care îl vei transporta. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai comune 5 tipuri de caroserii pentru a o alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

De ce este Sedanul atât de popular?

Sedanul sau berlina este cea mai răspândită categorie de caroserii auto. Cele mai multe mărci de mașini acordă o atenție deosebită acestui segment, oferind modele diferențiate în funcție de clasă, de la economic la cele de lux. Este disponibil în 2 sau 4 uși, poate avea scaunele dispuse pe două sau trei rânduri, cu 4, 5 sau 7 locuri disponibile în habitaclu și portbagaj separat. Varianta în 2 uși este foarte practică în oraș și utilă dacă ești singur sau familia ta numără doar 2 membri. Pe măsură ce apar și copiii, trebuie să treci la 4 uși. De la 3 copii în sus, ești aproape obligat să faci trecerea la monovolum.

Când trebuie să trec la Monovolum?

Monovolumele au o gardă la sol mai înaltă decât berlinele și oferă marele avantaj al unui spațiu generos la interior. Ideale pentru familiile numeroase sau pentru concediile cu bagaje multe și voluminoase. Există în piață variante mini, compacte sau monovolume mari. În această ultimă categorie se înscrie mașina Tourneo Courier, care oferă șoferului o experiență odihnitoare în timpul condusului, iar pasagerilor și bagajelor spațiu din plin. Experiența urbană este mult mai ușoară atât în ceea ce privește transportul pasagerilor, cât și în varianta curieratului de mărfuri. Modelul acoperă atât segmentul „de familie”, cât și categoria minivan.

Cât de mult acoperă un Crossover din caracteristicile unui SUV?

Sport Utility Vehicle (SUV) impresionează prin robustețe și dimensiuni. Există modele off-road, special concepute pentru teren accidentat, dar în ultima vreme au apărut din ce în ce mai multe SUV-uri de oraș. Principalul avantaj este siguranța în habitaclu și experiența de a conduce la înălțime. Există mașini de teren în 2 sau 4 uși, cu 4, 5 sau 7 locuri, toate pentru transportul de persoane. Tot pentru experiența urbană a apărut în ultimii ani o categorie aparte de SUV-uri de mici dimensiuni: crossover. Caroseria respectă liniile unei mașini de teren autentice, însă este reprodusă la scară mai mică, pentru a se strecura mai ușor prin traficul aglomerat al marilor orașe.  

Cât mai rămâne din SUV într-un Pickup?

Experiența unui SUV pentru transportarea mărfurilor nu ți-o poate oferi decât un pick-up. În principiu, are aceleași caracteristici, doar că se limitează la 2 uși și un singur rând de scaune plus o banchetă de mici dimensiuni în spatele șoferului, care opțional poate avea și uși de acces. În spate, în loc de portbagaj are o benă, de cele mai multe ori necarosată, dar care poate fi acoperită cu materiale textile sau din plastic. Este o variantă de luat în calcul atunci când o folosești doar pentru serviciu sau nu o împarți cu niciun alt membru al familiei.

Când este momentul să renunți la triada Sport-Coupe-Cabriolet?

Am lăsat la final modelul specific tinerilor fără obligații. O astfel de mașină ia în calcul exclusiv confortul șoferului și al pasagerului din dreapta. În variantele cu 2 uși, bancheta din spate este destul de incomodă. Scaunul de copil nu poate fi asociat cu o asemenea mașină, pe măsură ce responsabilitățile familiale cresc trebuie să treci la o clasă mai „așezată”.

Modelele de mai sus acoperă mare parte din spectrul evoluției sociale. Nu există o cronologie anume a acestor categorii de automobile; fiecare alegere trebuie făcută în funcție de nevoile personale sau ale familiei tale într-o anumită etapă.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni