• PRO TV
  • Record de morți cauzate de coronavirus într-o singură zi. Când cred specialiștii că va fi eradicat virusul

Record de morți cauzate de coronavirus într-o singură zi. Când cred specialiștii că va fi eradicat virusul

Record de morți cauzate de coronavirus într-o singură zi. Când cred specialiștii că va fi eradicat virusul

Veștile proaste despre coronavirus nu încetează să apară! Când se credea că numărul celor infectați și decedați este în scădere, autoritățile au anunțat un număr record de morți într-o singură zi. Comisia de Sănătate din provincia Hubei a făcut public faptul că au murit 242 de oameni, cel mai mare număr de morți raportați într-o singură zi.

China a anunţat joi 15.000 de contaminări suplimentare cu noul tip de coronavirus, un salt record pe care specialiştii de la Beijing îl explică prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, ce a fost urmată de demiterea imediată a principalilor oficiali din Hubei, provincia considerată leagănul acestei epidemii, informează AFP, citat de Agerpres.

Această cifră îngrijorătoare şi aceste sancţiuni disciplinare alimentează speculaţiile potrivit cărora gravitatea epidemiei de pneumonie virală provocată de Covid-19 ar fi putut să fie subestimată.

Vezi si: Dr. Adrian Marinescu: "Nu există vaccin pentru coronavirus."


 

Daily Mail scrie că numărul celor contaminați a ajuns la 60264, iar al celor morți la 1367.

Citeste si: Oamenii de știință avertizează că 45 de milioane de oameni ar putea fi uciși de coronavirus


Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă să calmeze populația, asigurandu-ne că se iau toate măsurile pentru a opri răspândirea virusului și că se lucrează la un vaccin, virusologii au previziuni sumbre. Unii specialiști susțin că acesta este “doar inceptul” și că virusul se vă răspândi pe întreaga planetă.  De exemplu, în Singapore s-a ajuns deja la 50 de persoane infectate.

Cele mai multe decese  - în China 


Pentru moment, 99,9% din decesele înregistrate pe plan mondial s-au produs în China. În afara acestei ţări, Covid-19 a provocat moartea unei singure persoane: un cetăţean chinez, care a decedat în Filipine.

În Japonia, situaţia este în continuare tensionată la bordul navei de croazieră Diamond Princess, plasată în carantină în apropiere de Yokohama: 218 persoane sunt contaminate, 44 de noi cazuri fiind anunţate.

Cifrele anunţate joi contrastează puternic cu cele din ziua precedentă: China anunţase cel mai mic număr de noi contaminări înregistrate în ultimele două săptămâni. Un renumit expert chinez a prezis chiar "un vârf" al epidemiei până la sfârşitul lunii februarie.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a arătat la rândul său optimist miercuri, subliniind "evoluţia pozitivă" a situaţiei.

Coronavirus -  eradicat în aprilie ? Vaccin de abia peste 18 luni

Specialiștii chinezi sunt de părere că virusul va fi eradicat în aprilie, iar un vaccin ar putea fi disponibil peste 18 luni.

De acum înainte, autorităţile locale vor contabiliza cazurile "diagnosticate clinic".

De exemplu, o radiografie pulmonară în cazurile suspecte poate fi de acum considerată că fiind suficientă pentru diagnosticarea virusului. Până joi, un test de acid nucleic era indispensabil.

Autorităţile chineze justifică această nouă metodă printr-o "mai bună cunoaştere" a bolii şi a simptomelor sale şi prin dorinţa lor de a îi ajuta pe pacienţi să beneficieze cât mai repede de un tratament.

"În acest gen de epidemie, există două metode: fie să foloseşti o plasă cât mai largă pentru a te asigura că niciun bolnav nu se strecoară prin ochiurile plasei, fie să faci o depistare rapidă", însă cea din urmă necesită mai mult timp, a declarat Kentaro Iwata, profesor la Universitatea Kobe din Japonia, expert în boli infecţioase.

„Lumea trebuie să se trezească şi să considere acest virus inamic drept inamicul public numărul unu”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zhong Nanshan, cel mai înalt consilier din sectorul medical  din China, a declarat că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este în scădere în unele provincii, acesta anticipând că epidemia vă atinge nivelul maxim în această lună.

„Sper că această epidemie sau acest eveniment s-ar putea încheia undeva în aprilie”, a adăugat Zhong, epidemiolog care şi-a dobândit reputaţia prin combaterea epidemiei SARS în 2003.

Ce este coronavirus?

Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secrețîi nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. 

Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața să (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.

Cum se numește noul virus?

Noul virus se numește 2019-nCoV. Nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi, însă specialiștii recomandă că oricine crede că a fost expus la acest virus, în urma contactului cu o persoană infectată, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile. 

Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni