• PRO TV
  • Emil Rengle, scrisoare deschisă pentru președintele Iohannis: ”Persoanele transgender au existat dintotdeauna”

Emil Rengle, scrisoare deschisă pentru președintele Iohannis: ”Persoanele transgender au existat dintotdeauna”

Emil Rengle, scrisoare deschisă pentru președintele Iohannis: ”Persoanele transgender au existat dintotdeauna”

Recent, senatorul Vasile Cristian Lungu a propus o lege prin care neagă existența persoanelor transgender sau a celor pentru care identitatea de gen nu coincide cu sexul biolgic, astfel că Emil Rengle a luat o atitudine și se adresează președintelui României, într-o scrisoare deschisă.

”Domnule Președinte Klaus Iohannis, 

 

Vă scriu această scrisoare pentru că o întreagă comunitate are nevoie de dumneavoastră acum mai mult decât în alte zile. Din păcate, comunitatea LGBT din România are o lungă istorie bazată pe discriminare, iar noua modificare a Legii Educației L87/2020 continuă această istorie tristă într-o formă validată de Parlament și de Statul Român, formă pe care Constituția țării noastre nu o poate permite.

 

Așa cum în ultimele decenii s-a descoperit că energia poate fi luată din vânt sau din soare, așa cum s-a descoperit zborul, așa cum s-a inventat Internetul, lumea întreagă este într-o continuă dezvoltare și o continuă evoluție, iar acest aspect se aplică și omului. Omul, în ultimii 2000 de ani, s-a dezvoltat, a evoluat și a ajuns să se cunoască mai bine pe el însuși. Știința însăși, prin prisma geneticii, confirmă acest lucru, că omul este mai mult decât ceea ce pare, iar aspectele genetice și psihologice ale speciei noastre sunt atât de vaste și diferite, încât fiecare individ din aceeași specie poate avea propria abordare personală și emoțională asupra vieții.

 

Aceeași genetică arată că mintea umană este într-o stare de continuă evoluție. Persoanele transgender sau cele pentru care identitatea de gen nu coincide cu sexul biologic au existat dintotdeauna, dar, prin filtrul științei pe care am invocat-o mai devreme, în 2020, aspectele acestea care țin strict de natura umană pot fi explicate mult mai ușor. Accesul facil la informație din zilele noastre ne oferă oportunitatea de a înțelege mult mai ușor mintea umană, ne oferă oportunitatea de a înțelege faptul că unii oameni se identifică cu alt gen decât sexul atribuit la naștere.

 

Genul este definit de așteptările pe care societatea le are de la fiecare om în parte, de așteptările care s-au format în urmă cu mii de ani. Un bărbat trebuie să producă pentru familia lui, să aibă grijă de soție și copii, șamd., și, dacă ești femeie, societatea așteaptă ca tu să te supui bărbatului, să îi crești, să faci curat în gospodărie. Cred că este evident că în orice societate modernă, din orice țară democratică din lume, aceste lucruri s-au schimbat și au evoluat. Nu mai vânăm ca să mâncăm, ci muncim, nu mai spălăm hainele la râu, ci avem o întreagă tehnologie la dispoziție să facem asta. E clar că lucrurile s-au schimbat față de momentul în care atribuțiile genului au fost trasate acum mii de ani. E mult mai evident și mai ușor de înțeles acum că există și de ce o persoană transgender.

 

Legea L87/2020 propusă de domnul Lungu Vasile Cristian neagă existența unei minorități care a fost recunoscută la nivel global. Domnul senator Lungu a declarat într-un interviu că “din punctul meu de vedere nu există această minoritate”. Putem lăsa, domnule Preșendinte, un singur om susținut de Senatul României să nege existența a ceva ce a fost dovedit că există? Putem lăsa un om să nege existența altor oameni?

 

Domnul senator Lungu a pus în textul legii educației un amendament care prevede că “activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul e un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași” să fie interzise în școli și universități, ceea ce, după cum probabil ați remarcat, a atras dezaprobarea multor școli de renume din România, inclusv universitățile din București și Cluj-Napoca.

 

În primul rând, identitatea unui om nu este o opinie sau o teorie și persoanele transgender, al căror număr este estimat la 100.000, erau deja printre cele mai discriminate categorii din țara noastră. În al doilea rând, un astfel de amendament discriminează o categorie de oameni, aspect neconstituțional, pentru că în Constituția României se spune clar că discriminarea este interzisă. În al treilea rând, atacă libertatea de exprimare a unei categorii de oameni și a celor care îi susțin în cadrul școlilor și universităților. Libertatea de exprimare, știm cu toții, presupune dreptul la a avea și a face cunoscute propriile opinii. În al patrulea rând, acest amendament neagă dreptul la educație și încalcă autonomia universităților, pentru că Parlamentul nu are competență când vine vorba de curricula de studiu.

 

Vă mulțumesc și am mare încredere că nu veți promulga această lege și că veți avea grijă de toți cetățenii acestei țări de o manieră nediscriminatorie, indiferent de identitatea lor de gen sau de orientarea lor sexuală.

 

Cu stima, 

Emil RENGLE”

Vezi și: Viața bate vlogul - sez. 2, episodul 2: Daria Jane, transformarea


 

 

 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni