• PRO TV
  • (P) Hale metalice sau hale industriale din prefabricate din beton?

(P) Hale metalice sau hale industriale din prefabricate din beton?

(P) Hale metalice sau hale industriale din prefabricate din beton?

O idee preconcepută (și greșită) este aceea ca halele din metal sunt mai putin costisitoare decât halele industriale din beton. Dar, dacă analizăm cu atenție avantajele oferite de halele din beton ajungem la concluzia ca din multe puncte de vedere halele din prefabricate sunt mai eficiente (inclusiv al costului).

Tipologie elemente prefabricate

Vă prezentăm în continuare cele mai importante avantaje ale halelor industriale din prefabricate din beton:

Confort termic

Față de o hală din panouri metalice „sandwich” care au un transfer termic ridicat, o hală prefabricată din beton, prin inerția sa termică foarte bună, aduce economii de 30%-50% la consumul de energie (gaz și de electricitate) necesară climatizării.

Timpul execuției

Timpul necesar pentru realizarea unei construcții din prefabricate din beton (structura și închiderile perimetrale) este de circa 2 luni. Prin comparație, timpul de execuție pentru o hală industrială metalică este de aproximativ 3 luni.

Rezistența

Rezistența la foc este considerabilă, aprope toate elementele clădirilor din prefabricate din beton au rezistența la foc de 120-180 minute, în timp ce structurile metalice cu panouri „sandwich” au o rezistență la foc de 0 minute.

Rezistența la impact, la lovire, este o altă caracteristică prin care construcțiile din beton sunt superioare altor tipuri de construcții, în special celor metalice; dacă panourile din beton rezistă la loviturile produse de utilaje, panourile metalice „sandwich” cu poliuretan se distrug.

Montare/Demontare

Dat fiind faptul că numărul elementelor de montat al clădirilor din prefabricate din beton este cu aproximativ 50% mai mic decât în cazul clădirilor metalice, timpul de montare se reduce și el, cu până la 40%.

Costuri

Costurile halelor industriale din prefabricate din beton sunt date de două elemente: structura și închiderile (panourile); structura are prețuri competitive celei metalice, în timp ce panourile termoizolate di închidere sunt, într-adevăr, un pic mai costisitoare decât cele metalice, date fiind caracteristicile lor tehnice net superioare, diferența de preț fiind amortizată în timp, prin costurile reduse de exploatare a halei din beton față de hala metalică.

De asemenea, reamintim că o clădire din beton nu necesită lucrări de întreținere și, implicit, nu are costuri de mentenanță pentru o lungă perioadă, de până la 50 de ani.

Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că halele industriale din beton își păstrează valoarea comercială în timp, datorită calității execuției și a rezistenței materialelor, spre deosebire de cele metalice a căror valoare financiară se diminuează mult mai rapid, proporțional cu durata de viață mai redusă a clădirii.

----------------------

Grupul GEMINA are o experienţă internaţională de peste 100 de ani în domeniu, proiectând şi executând lucrări din prefabricate la cheie în întreaga Europă.

În România, grupul Gemina, a fost prezent din 1997 unde, datorită experientei acumulate, este una dintre societățile cele mai dezvoltate în domeniul prefabricatelor, atat pentru nivelul tehnologic, cat si pentru calitatea esteticii. Tehnologia, tehnica de producție și de construcție este aceeași cu cea folosita în întreaga Europă, cu nimic de invidiat fata de țările dezvoltate deja de zeci de ani în același domeniu. Nu este vorba despre simple hale industriale, ci şi de clădiri multifuncţionale sau de serviciu, hoteluri, parcari etc., demonstrând că utilizarea prefabricatelor reprezintă un mijloc flexibil, care se pretează oricărei soluţii, prin analizarea ad hoc a structurilor şi finisajelor.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni