• PRO TV
  • Ce simptome provoacă și cum se transmite noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie! A suferit 17 mutații

Ce simptome provoacă și cum se transmite noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie! A suferit 17 mutații

Ce simptome provoacă și cum se transmite noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie! A suferit 17 mutații

În urma cu mai bine de un an, în luna decembrie a anului 2019, lumea a fost luată prin surprindere de un nou coronavirus, care s-a răspândit rapid pe tot globul.

Descoperit pentru prima dată în Wuhan (China), SARS-CoV-2 sau COVID-19, așa cum a fost cunoscut în toată lumea, a îmbolnăvit până în prezent peste 90 de persoane de pe planetă și a ucis aproape 2 milioane de suflete.

Chiar atunci când vaccinul anti-COVID-19 a început să fie distribuit în toate țările din lume, cercetătorii din Marea Britanie au dezvăluit că au depistat o nouă tulpină în Anglia, care este mult mai contagioasă decât cea clasică și care s-a răspândit rapid în Londra.

Depistată pentru prima dată în luna octombrie a anului 2020 în Marea Britanie, noua tulpină a ajuns în România pe 8 ianuarie, după cum au anunțat autoritățile din țara noastră.

Potrivit expertului în boli infecțioase William Haseltine, citat de CNN, noua variantă a coronavirusului este cunoscută sub numele de B.1.1.7 și a acumulat nu mai puțin de 17 mutații.

„Una dintre mutații, spre exemplu, N501Y, face ca proteina „cu țepi” a virusului să se atașeze mai strâns de receptorii ACE2 din organismul uman. Această mutație explică cel mai probabil de ce noua variantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, reprezintă deja peste 60% din cazurile noi de infectare din zona Londrei”, a spus William Haseltine.

Expertul în boli infecțioase a mai precizat că noua tulpină COVID-19 descoperită în Marea Britanie se transmite la fel ca tulpina originală a coronavirusului, diferența fiind că noua tulpină COVID-19 este mai contagioasă. Astfel, printre modalitățile de transmitere se regăsesc expulzarea picăturilor de salivă când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește și atingerea unor suprafețe contaminate cu picături.

De asemenea, și simptomele infectării cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie sunt identice cu simptomele infectării cu tulpina originală a noului coronavirus din Wuhan (China).

Cele mai frecvente simptome: febră, tuse seacă, oboseală

Simptome mai puțin frecvente: dureri de cap și dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, dureri de cap, pierderea gustului sau a mirosului, o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare

Simptome grave: dificultăți de respirație sau dispnee, durere sau presiune toracică, incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca

Potrivit reprezentanților Moderna și Pfizer/BioNTech, vaccinul anti-COVID-19 pe care l-au creat și care este deja distribuit pe tot globul este eficient și împotriva noii tulpini.

foto: ShutterStock

Vezi și: Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni