• PRO TV
  • Wine Trips România | Crama Budureasca, locul în care vinul e mereu acasă

Wine Trips România | Crama Budureasca, locul în care vinul e mereu acasă

Wine Trips România | Crama Budureasca, locul în care vinul e mereu acasă

Dacă vrei să mergi acasă la vin, alegi negreșit Dealu Mare, un loc străvechi plin de istorie și miresme de struguri copți care te îmbie să mai stai. Gazda noastră de azi este Budureasca, unul dintre cei mai exigenți producători de vinuri de la noi. Bun venit la Wine Trips România, episodul 7 al călătoriei noastre inițiatice în patria vinului românesc!

Cine îi pomenește pe daci, își amintește mai mult ca sigur de înverșunarea lui Burebista de a stârpi viile de pe colinele din Dealu Mare. Secole mai târziu, putem afirma fără dubii că planul său, mai degrabă unul strategic în fața năvălirilor dușmane, a eșuat. Și nu putem decât să-i fim recunoscători pentru asta.

Somelierul Sergiu Nedelea, Wine Trips România și actorul Mugur Mihăescu au pășit pe acest pământ încărcat de istorie pentru a afla cum și-a pus trecutul amprenta pe procesul de extragere a vinului din strugurii care continuă să crească aici. Am descoperit Crama Budureasca, un loc în care vinul e mereu la el acasă, iar noi am fost onorați să-i fim oaspeți. Episodul complet e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Gazda noastră a fost Stephen Donnelly (foto), enologul Cramei Budureasca, vinificator cu peste 30 de ani de experiență. Ultimii 25 de ani i-a petrecut făcând vinuri în România, iar amprenta lui se vede în orice sticlă de Budureasca.

Raiul verde din inima podgoriei Dealu Mare

Azi, domeniul Budureasca se întinde pe 270 de hectare, pe care se cultivă soiuri precum Fetească Albă, Riesling, Chardonnay sau Merlot organic. O mare verde, cât vezi cu ochii, care te îndeamnă să zăbovești ca să afli povestea locului. De 50 de ani, Budureasca face vinuri care merg la inima iubitorilor de adevăr, fiindcă vinul te îmbie să spui doar adevărul.

Stephen Donnelly le-a recomandat oaspeților săi Sauvignon Sauvignon, un cupaj de Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon într-un vin alb. Îmbuteliat cu doar câteva săptămâni în urmă, vinul a fost deschis pentru prima dată pentru Sergiu Nedelea și Mugur Mihăescu.

Pentru mine este un Sauvignon Blanc pe steroizi. Are o aromă de Sauvignon, precum cea a Sauvignon-ului Blanc, după care simți un gust mineral, corpolent, de la Cabernetul Sauvignon”, a dezvăluit enologul.

Însă Perla Cramei Budureasca este Noble White, un vin cu iz regal realizat din proporții variabile de Muscat, Chardonnay și Sauvignon Blanc. Îmbuteliat în 2020, vinul nu a fost lansat încă pe piață. 

Totuși, vinul poate fi comandat de pe eMAG la un preț special, la fel ca toate vinurile pe care le vezi în acest episod al emisiunii Wine Trips România.

După ce te delectezi cu Noble White, poți încerca Noble Five, unul dintre vinurile care au făcut Budureasca un producător de vin cunoscut în lume. E Un cupaj exploziv de Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Syrah, iar secretul îmbinării armonioase a celor 5 soiuri îl știe doar Stephen Donnelly.

Dacă ești familiar cu vinurile de la Budureasca, mai trebuie să vizitezi crama, care a fost inaugurată în 2013. O vizită aici te va face să înțelegi procesul complicat și fin al transformării roadelor pământului în licoarea apreciată de atât de mulți oameni. 

Descoperă o parte din povestea Cramei Budureasca în episodul de mai jos!


Rămâni alături de noi și Wine Trips România! Călătoria în patria vinului continuă și mai avem povești care merg perfect cu un pahar de vin.

Articol susținut de eMAG.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni