• PRO TV
  • Scandal între Vatican și Moscova. Papa l-a asemuit pe Patriarhului Kiril cu „băiatul de altar al lui Putin“

Scandal între Vatican și Moscova. Papa l-a asemuit pe Patriarhului Kiril cu „băiatul de altar al lui Putin“

Scandal între Vatican și Moscova. Papa l-a asemuit pe Patriarhului Kiril cu „băiatul de altar al lui Putin“

Nu doar Kremlinul e prins în corzi de sancțiunile Occidentului. Și Biserica are un cuvânt de spus!

Papa Francisc a dezvăluit, pentru cotidianul italian „Corriere della Sera“, cum a decurs conversația telefonică avută cu omologul său, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom“, a declarat Papa Francisc, potrivit CNN. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta“, a continuat Suveranul Pontif. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politiciici pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului“. Moment în care Papa Francisc l-a asemuit pe Patriarhul Kiril cu „băiatul de altar al lui Putin“. „I-am spus că nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin“, a spus Capul Bisericii Catolice.

Cum era de așteptat, Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat imediat la declarațiile Suveranului Pontif. „Este regretabil că, la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kiril, Papa Francisc a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei discuții. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Bisericile Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, a transmis Biserica Ortodoxă Rusă într-un comunicat citat de publicația „The Guardian“.

În același document se precizează că Patriarhul Kiril i-ar fi spus Papei Francisc că războiul a început din cauza loviturii de stat în Ucraina din 2014 și a promisiunii încălcate a NATO de-a nu înainta spre est.

Discuția telefonică dintre cei doi capi ai Bisericii a avut loc pe 16 martie, urmând ca, pe 14 iunie, să se întâlnească la Ierusalim. Papa Francisc ar fi vrut să discute personal și cu Vladimir Putin, dar a fost refuzat.

FOTO: Profimedia

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni