• PRO TV
  • (P) Ocluzie intestinală cauzată de o variantă extrem de rară de hernie internă, operată în Spitalul Regina Maria Brașov

(P) Ocluzie intestinală cauzată de o variantă extrem de rară de hernie internă, operată în Spitalul Regina Maria Brașov

(P) Ocluzie intestinală cauzată de o variantă extrem de rară de hernie internă, operată în Spitalul Regina Maria Brașov

În ocluzia intestinală, diagnosticul și tratamentul prompt sunt esențiale!

Hernia internă este una dintre cauzele rare de ocluzie de intestin subțire, reprezentând doar 0.5-3% din toate cauzele. Diagnosticarea poate fi o provocare atât pentru chirurgi, cât și pentru imagiști și trebuie efectuată în timp record.  În Spitalul Regina Maria Brașov, Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurg, a operat cu succes un caz de ocluzie intestinală cauzată de o variantă extrem de rară de hernie internă.

În urma unor dureri abdominale intense, pacientul de 42 de ani a ajuns de urgență la primul control. „M-am dus de urgență la un spital public. Mi-au pus perfuzii, mi-au facut analize de sânge și totul părea să fie ok. M-am întors acasă ca și când nimic nu ar fi fost în neregulă.” – povestește pacientul. 

Cu toate acestea, faptul că pacientul încă nu putea mânca sau bea l-a determinat să ceară și a doua opinie medicală. La Camera de Gardă de la Spitalul Regina Maria Brașov a fost preluat imediat pentru un set complet de analize și perfuzii pentru hidratatre, urmând ca la doar câteva ore să fie pregătit pentru operație. 

„Ceea ce a contat extrem de mult a fost faptul că domnul dr. Decebal Fodor, medicul chirurg care m-a preluat, mi-a transmis multă încredere. Am înțeles că e bine pregătit din punct de vedere profesional, însă, mai mult decât atât, m-a susținut moral prin explicații și încurajări.” - își amintește pacientul experiența dificilă.

Deși inițial pacientul nu prezenta nicio problemă de sănătate și nu avea istoric de alte operații abdominale, efectuarea unui CT abdominal este extrem de importantă. Investigația a detectat ocluzia de intestin subțire, determinându-l pe Dr. Fodor să intervină în cel mai scurt timp chirurgical, efectuând o laparotomie exploratorie de urgență. 

„E foarte greu de crezut că într-o clipă totul se poate schimba complet, deși ești un om sănătos!”

Ocluzia intestinală este o urgență chirurgicală și reprezintă 20% din internările pentru „abdomen chirurgical acut”. Pentru toți pacienții suspectați de ocluzie intestinală este esențială spitalizarea pentru stabilirea dignosticului și începerea tratamentului cât mai rapid posibil.

Simptomele ocluziei intestinale includ: dureri abdominale extrem de intense, grețuri, vărsături, absența tranzitului pentru gaze și materii fecale, respectiv abdomen destins.

Intervenția chirurgicală de urgență prin laparotomie exploratorie previne complicațiile letale

Deschiderea abdomenui prin interventia chirurgicală a permis identificarea pătrunderii anselor de intestin subțire printr-un defect în mezenter localizat la marginea dintre duoden și jejun. Rezecția intestinală nu a fost necesară datorită faptului că ansele herniate nu erau compromise. Astfel, reducerea herniei și repararea defectului a fost posibilă fără complicații intra sau post-operatorii. 

Pacientul a fost externat după doar 4 zile datorită instituirii  terapiei ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), respectiv recuperarea precoce post-operatorii prin mobilizare activă și reluarea timpurie a alimentației. 

„Când m-am trezit la Terapie Intensivă, deja mă simțeam mai bine și acele dureri abdominale care mă chinuiseră dispăruseră. M-am recuperat rapid, iar după 4 zile am fost externat. În scurt timp, viața mea a devenit una obișnuită.”

Regina Maria reprezintă cel mai înalt standard în serviciile medicale private din România. Dar fără curajul și determinarea pacienților, excelența în medicină nu ar fi putut fi atinsă. Medicina extraordinară începe cu tine, prezintă-te la medic de la primele simptome!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni