• PRO TV
  • Ce spune fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko despre planul lui Vladimir Putin

Ce spune fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko despre planul lui Vladimir Putin

Ce spune fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko despre planul lui Vladimir Putin

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko, unul dintre liderii Revoluţiei portocalii din 2004, a respins ipoteza precum că președintele rus ar fi „nebun”. Într-un interviu acordat The Guardian, Timoșenko susține că Putin este „un om rece și crud”, iar planul său nu se rezumă doar la ocuparea teritoriului ucrainean. 

Înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina, Putin nu a ascuns niciodată opinia sa precum că nu există „o națiune precum Ucraina și nici cetățeni ucraineni”, spune Iulia Timoșenko. În plus, ambițiile sale nu s-au rezumat doar la ocuparea teritoriului ucrainean și la răsturnarea guvernului pro-occidental și pro-NATO al Ucrainei, a sugerat Timoșenko.

„Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia și Moldova și să controleze Europa Centrală și de Est, inclusiv statele baltice, așa cum a făcut Moscova în timpul sovietic”, a spus ea. 

„El acționează conform propriei sale minți întunecate, cu ideea de misiune istorică de a crea un imperiu. Acesta este țelul lui suprem. Vine dintr-o dorință și o credință interioară profundă”, a mai adăugat Iulia Timoșenko.Foto: Iulia Timoșenko vizitează orașul Cernihiv, grav avariat de bombardamentele. Ucraina, 9 aprilie 2022 

„Obiectivul Kremlinului este „depersonificarea” Ucrainei, dezbrăcând-o de limba și de cultura ei și lăsând-o slabă. Este clar că Rusia nu a vizat doar distrugerea infrastructurii militare în Ucraina. Uciderea civililor – în orașe din regiunea Kiev, cum ar fi Bucha și Irpin, precum și în alte zone – a fost crudă și deliberată, a spus ea, soldații ruși urmând instrucțiunile Moscovei”.

Moscova a considerat-o mereu un inamic pe Iulia Timoșenko, mai ales dată fiind susținerea ei pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO. La alegerile prezidențiale din 2010, Iulia Timoșenko a candidat împotriva lui Viktor Ianukovici, care a fost susținut de Moscova. 

Sursă foto: Getty Images

Vezi și: 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni