• PRO TV
  • Federația Internațională de Natație le interzice bărbații transsexuali să concureze în competițiile feminine

Federația Internațională de Natație le interzice bărbații transsexuali să concureze în competițiile feminine

Federația Internațională de Natație le interzice bărbații transsexuali să concureze în competițiile feminine

O decizie considerată de mulți ca fiind controversată a fost luată zilele trecute de Federația Internațională de Natație (FINA): bărbații transsexuali nu au voie să concureze în competițiile feminine!

Potrivit celor prezenți la congresul general extraordinar la Budapesta, unde au avut loc Campionatele Mondiale de Natație, Federația Internațională de Natație (FINA) a votat ca sportivii care au trecut prin anumite părți ale procesului de pubertate masculină să nu mai poată concura în competițiile dedicate femeilor.

Potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, vor fi în continuare eligibili să participe în categoria feminină dacă nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2 sau dacă fac trecerea înainte de vârsta de 12 ani. Eligibili vor fi și sportivii care au insensibilitate androgenică completă și nu au putut trece astfel prin pubertatea masculină.

„Încercăm să protejăm dreptul sportivilor de a concura, dar și corectitudinea competițiilor”, a spus Husain Al-Musallam, președintele Federației Internaționale de Natație (FINA), care a adăugat că încearcă să creeze și o nouă categorie în competițiile internaționale, pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere: „Crearea unei categorii deschise înseamnă că toată lumea va avea oportunitatea de a concura la un nivel de elită. Vreau ca toți sportivii să se simtă incluși și să poată veni cu idei în desfășurarea procesului”.

Decizia Federației Internaționale de Natație (FINA) pare că a venit după ce în luna martie în SUA a fost un scandal imens după ce Lia Thomas (sportiv transsexual născut Will Thomas), a concurat la proba feminină de 500 de metri, pe care a și câștigat-o. Mai mult decât atât, Lia Thomas voia să participe la Jocurile Olimpice, tot în competițiile pentru femei.

Vezi și: Trucuri de editing pentru TikTok

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni