• PRO TV
  • Diamantul indian de pe coroana Reginei Elisabeta a II-a pe care adulatorii zeului Jagannath îl vor înapoi

Diamantul indian de pe coroana Reginei Elisabeta a II-a pe care adulatorii zeului Jagannath îl vor înapoi

Diamantul indian de pe coroana Reginei Elisabeta a II-a pe care adulatorii zeului Jagannath îl vor înapoi

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a stârnit discuții aprinse în fostele colonii britanice. Organizații neguvernamentale sau lideri politici locali susțin că Regatul trebuie să returneze „bijuterii și diamante furate” de britanici în timpul Imperiului. Cum arată diamantul indian de pe coroana regală pe care oamenii de rând din India îl vor repatriat.

Casa Regală Britanică are o colecție impresionantă de podoabe și pietre prețioase care datează din perioada de glorie a Imperiului, care au ajuns în posesia familiei regale prin diverse căi. O parte dintre acestea sunt cerute înapoi de organizații sau persoane publice din fostele colonii.

Anunțul decesului Reginei Elisabeta a II-a s-a viraliazat pe rețelele sociale, dar același lucru s-a întâmplat cu diamantul indian Kohinoor (Koh-i-Noor), aflat în posesia Coroanei de pe timpul Reginei Victoria (1819-1901). 

O organizație culturală din estul Indiei a cerut președintei Draupadi Murmu să facă toate demersurile necesare pentru repatrierea nestematei, pe motiv că ar aparține zeului Jagannath, „stăpânul Universului”.

Diamantul Kohinoor îi aparține lui Sri Jagannath Bhagban. Acum este cu regina Angliei. Vă rugăm să cereți prim-ministrului nostru să ia măsuri pentru a-l aduce în India. Așa cum Maharaja Ranjit Singh l-a donat lui Dumnezeu Jagannath în testamentul său”, a spus Priya Darsan Pattnaik într-o scrisoare transmisă președintei țării. 

O pretenție similară a avut un lider politic din Africa de Sud, care a cerut returnarea unui diamant impresionant aflat pe sceptrul reginei.

Draupadi Murmu a fost la priveghiul reginei, dar nu a deschis acest subiect delicat, fiindcă nu era nici locul, nici momentul potrivit.

Cum a ajuns diamantul indian la Regina Elisabeta a II-a

Diamantul indian Kohinoor, care are 21,12 grame și 105,6 carate, a fost bătut în corona de platină a Reginei mamă Elisabeta, soția Regelui George al VI-lea. Coroana a fost plasată pe sicriul acesteia, la moartea sa, în 2002, dar și pe sicriul fiicei, Elisabeta a II-a.

Nestemata a fost descoperită în India în secolul al XIV-lea și, de-a lungul veacurilor, a căzut în mâinile mai multor năvălitori: membrii clanului Rajput, prinții Mughal, războinicii iranieni, conducătorii afgani și Maharaja Punjabi, înainte de a face parte din avutul Coroanei britanice.

În secolul al XIX-lea, piatra a fost achiziționată de Maharaja Ranjit Singh, fondatorul imperiului Sikh. Fiul său, Duleep Singh, a predat diamantul după cel de-al doilea război anglo-sikh din 1849, când regatul Punjab a fost anexat de Compania Indiilor de Est.

A devenit parte din bijuteriile Reginei Victoria, împreună cu sute de alte pietre prețioase despre care se spune că au o valoare culturală, istorică și simbolică incalculabilă și rămân parte a colecției regale, scrie The Independent.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Secretul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni