• PRO TV
  • Ce se întâmplă în Rusia după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială pentru război

Ce se întâmplă în Rusia după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială pentru război

Ce se întâmplă în Rusia după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială pentru război

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat miercuri o mobilizare parțială pentru război, precizând că doar militarii în rezervă vor fi încorporați. Discursul său a stârnit imediat reacții negative printre cetățenii de rând, iar acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi. 

La șapte luni de la invazia armatei ruse în Ucraina, Vladimir Putin semnează documentele pentru decretarea mobilizării parțiale. Decizia era previzibilă, spun unii analiști, pentru că Moscova ar pierde teren pe câmpul de luptă. Imediat după anunțul lui Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

Deciziile liderului de la Kremlin au stârnit reacții negative din partea cetățenilor de rând. Pe rețelele sociale, oamenii își exprimă nemulțumirea și caută răspunsuri cum să evite încorporarea. Au apărut mai multe ONG-uri (de exemplu: „Comitetul memelor de soldați” sau „Mamele militarilor din Sankt Petersburg”) care oferă consiliere pentru părinți și tineri de peste 18 ani, explicându-le, printre altele, în ce condiții pot scăpa de mobilizare, potrvit severreal.org (Europa Liberă). Cu riscul de a fi arestați, activiștii îndemnă la proteste în stradă. Spre exemplu, „Mișcarea Vesna” a făcut apel la un protest împotriva mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin. Activiștii le propun cetățenilor de rând să se adune astăzi, începând cu ora 19:00, în centrul fiecărui oraș din Rusia, scrie publicația independentă Meduza

Potrivit canalului Baza Telegram, ofițerii de poliție din Moscova, inclusiv regimentele 1 și 2 speciale, ar fi adunați „ în alarmă” până la ora 14:00. Toți angajații trebuie să fie în cască, cu scuturi și bastoane.

Pe Twitter și pe alte rețele sociale, apar tot mai multe mesaje referitoare la situația creată. 

„Companiile aeriene rusești au încetat să vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția cazului în care pot furniza dovezi de aprobare pentru călătorie din partea Ministerului Apărării”. 

„O patrulă de militari a fost observată pe strada Lenin, oprește oamenii. Aveți grijă! 

„Tocmai am văzut cum au fost luați trei tipi de pe strada Lermontov și băgați într-o dubă miliatară” , scriu moscoviții, potrivit  Twitter/WhereisRussiaToday.

De asemenea, rușii anunță că la câteva minute după discursul lui Vladimir Putin au fost cumpărate toate biletele de avion de astăzi dinspre Moscova spre Instanbul și Erevan, capitala Armeniei.

Citește și: Rușii au ieșit în stradă după decretul lui Putin privind mobilizarea parțială. Protestele au luat amploare în zeci de orașe

Sursă foto: Getty Images

Vezi și: Secretul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni