• PRO TV
  • (P) Pahare miri și nași - ce ar trebui să știi pentru a face cea mai bună alegere

(P) Pahare miri și nași - ce ar trebui să știi pentru a face cea mai bună alegere

(P) Pahare miri și nași - ce ar trebui să știi pentru a face cea mai bună alegere

Paharele pentru miri și nași sunt accesorii esențiale și nu pot lipsi de la o nuntă modernă.

Acestea ar trebui să aibă câteva calități speciale, să poată fi gravate cu numele mirilor și data căsătoriei și să se încadreze in tematica nunții. Nu trebuie uitat că paharele pentru miri vor deveni amintirea unei zile speciale, deci, pentru a face cea mai bună alegere, ar trebui să ții cont de câteva aspecte.

Tipuri de pahare pentru miri și nași

Dacă până în 1960, șampania se bea numai din pahare de tip cupă, in prezent, există paharele flute, trompetă și lalea. Se spune că pahare in formă de cupă erau create după forma sânilor Mariei Antoanetei, motiv pentru care, in prezent, cele din cristale de epocă sunt extrem de apreciate de colecționari. 

Din cauza deschiderii foarte largi de la buza cupei, șampania iși pierdea foarte repede aciditatea, acesta fiind motivul pentru care, in prezent, se preferă pahare miri flute, trompetă sau lalea. Aceste pahare sunt lungi și subțiri și creează un efect vizual atractiv pentru bulele de șampanie care se ridică. 

De asemenea, secțiunea de la buză este ingusta și minimizează contactul dintre șampanie și aer, crescând gustul și buchetul băuturii. Pahare miri și nași flaute, trompetă sau lalea au in jur de 22 cm înălțime, iar o sticlă tradițională de șampanie de 750 ml poate umple in jur de 5 pahare.

Cum știi că un pahar este de calitate

Cand alegi pahare miri, evită să le iei pe cele cu buza rotunjită care sugerează o calitate scăzută. De asemenea, evită paharele care au mici bule sau defecte interne și ține cont de faptul că sticla soda - var (sticla obișnuită pentru paharele de bar) are un indice de refracție scăzut și sclipește mai puțin decât sticla de plumb, care este de calitate superioară.

Cristatul de plumb a fost inventat in 1674, in Anglia, de către George Ravenscroft și este un tip de sticlă in care oxidul de plumb înlocuiește varul. George a descoperit că înlocuind varul din sticlă cu oxid de plumb, crește indicele de refracție și îmbunătățește considerabil aspectul sticlei. De asemenea, sticla de plumb emite un sunet cristalin, cu mult mai plăcut decât sticla de var, motiv pentru care toastul și ciocnirea paharelor pentru miri și nași creează o experiență superioară.

Cristalul de plumb este mai dens, mai greu, mai clar și mai durabil. Cu cât conține mai mult plumb, cu atât este mai mare indicele de refracție a luminii și paharul este mai strălucitor.

Pahare miri și nași din cristal Waterford

Waterford este una dintre cele mai faimoase companii producătoare de pahare de șampanie din cristal. Aceasta a fost fondată in Irlanda in 1783 de William și George Penrose și are un portofoliu impresionant. Putem aminti paharele de șampanie Waterford True Love care comemorează iubirea veșnică, Waterford Huntley Joy Champagne cu tăieturi adânci în 15 grade care reflecta puternic lumina sau Lismore Gold - paharele de șampanie emblematice pentru Waterford, imbunătățite cu detalii din aur de 24 de karate.

Pahare miri și nasi din cristal francez de Baccarat

Dacă vrei un set de pahare miri și nași cu adevărat speciale, poți lua in considerare ceva produs de compania franceză Baccarat. Putem aminti modelul Dom Perignon, simplu și elegant, care onorează amintirea unui călugăr francez, expert in producerea șampaniei.

Alterantive pentru pahare nași din cristal de plumb

Dacă nu te atrage ideea paharelor din cristale de plumb, dar vrei să servești șampania in mod elegant, poți opta pentru paharul de cristal care se află undeva intre sticla soda - calcică și cristalul de plumb. Deși nu este la fel de strălucitor ca sticla de plumb, cristalul arată mai atractiv decât sticla obișnuită și conține oxizi metalici inofensivi cum ar fi bariu, zincul sau potasiu. Sunt metale care adaugă greutate și refracție sticlei, eliminând problemele asociate cu plumbul.

Gravura cu nisip sau cu laser?

Pentru a deveni un suvenir de durată a memorabilului eveniment, paharele pentru miri pot fi personalizate, gravând numele mirelui și al miresei și data nunții. Gravarea se poate realiza cu laser sau cu nisip.

Deși este mai ieftină, gravura cu laser arată la fel de bine ca cea realizată cu nisip. Intrucât implică topirea sticlei la suprafată, privită de aproape, gravura cu laser are un aspect micro-sudat. Gravura cu nisip sau prin sablare, însă, implică bombardarea suprafeței sticlei cu un curent de inaltă presiune de nisip abraziv și arată elegant și încântător. In plus, reflectă și refractă lumina mult mai bine.  

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni