• PRO TV
  • 9 Mai - Ziua Europei 2023, sărbătorită în România. Semnificația zilei și programul evenimentelor

9 Mai - Ziua Europei 2023, sărbătorită în România. Semnificația zilei și programul evenimentelor

9 Mai - Ziua Europei 2023, sărbătorită în România. Semnificația zilei și programul evenimentelor

Pe 9 mai 2023, Europa celebrează pacea în vremuri de război. Statele din Uniunea Europeană marchează 73 de ani de la semnarea „Declarației Schuman” cu evenimente specifice dedicate cetățenilor Uniunii. 

9 Mai – Ziua Europei 2023 are loc într-un context atipic pentru sărbătorirea păcii și unității europene, din cauza războiului din Ucraina. Cu toate acestea, data de 9 mai va rămâne în istorie drept ziua în care s-au pus bazele Uniunii Europene de azi. 

În 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a susținut un discurs memorabil, în care vorbea de o Europă liberă de război și bazată pe idealurile de cooperare și de împărțire a resurselor. 

Cum e marcată Ziua Europei 2023 în România și în UE

Cu prilejul Zilei Europei, cele 27 de state mebre UE organizează o serie de evenimente specifice pentru a le aminti cetățenilor de pe tot cuprinsul Uniunii care sunt valorile care îi unesc.

Anul acesta, ziua de 9 Mai este marcată și cu organizarea Festivalului anului european al competențelor. Festivalul se va corela cu multe alte activități care plasează competențele pe primul loc în diferite părți ale Europei.

Pe 9 mai 2023, cetățenii UE vor putea vizita Curtea Europeană de Justiție și satul european din orașul Luxemburg. Satul european a fost înființat de reprezentanța Comisiei împreună cu autoritățile naționale, ambasadele statelor membre, instituțiile UE cu sediul la Luxemburg și societatea civilă. 

Oana Tache sărbătorește ziua de 9 Mai în Parlamentul European, la sesiunea plenară.

Ziua Europei 2023 la București

  • Ora 12:00 - Fântâna de la Universitate: „Hai să facem viitorul verde!” este un eveniment dedicat elevilor de liceu și își propune să evidențieze importanța reciclării în procesul combaterii schimbărilor climatice și a poluării atmosferice, cu atât mai mult cu cât, la nivel european și mondial, există numeroase provocări în ceea ce privește scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor emisii. 
  • Ora 19:00 – Hotel Intercontinental Athenee Palace (salonul Diplomate): Gala anuală a Asociației Furnizorilor Casei Regale a României (cu participarea ASR Principele Radu).
  • Ora 20:00 – From Classic to Jazz – concert by Jazz Club Emil Bizga la The PUB Trocadero @The Pub – Universității. Concert Marius Vernescu - piano & Oleg Lascu - bass & Adi Tetrade - drums & Emil Bizga - trumpet.

Reprezentanța Comisiei Europene în România împreună cu Biroul de Legatură al Parlamentului European vor organiza o recepție diplomatică pentru a sărbători Ziua Europei. Peste 250 de invitați din reprezentanțele diplomatice și culturale ale statelor membre, parteneri guvernamentali și instituționali, precum și parteneri din zonele socio-economice cu care cele două instituții lucrează frecvent se vor reuni pentru a marca ziua de 9 Mai.

Centrul de Studii Europene (SNSPA), cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România și al Reprezentanței Comisiei Europene în România, va organiza online un pop quiz cu întrebări despre cunoștințele legate de Uniunea Europeană - 9 întrebări, 9 premii.

Ziua Europei 2023 în țară

TIMIȘOARA (Piața Libertății)

  • Ora 11:00 – Ceremonial militar și religios
  • Ora 11:30 - Exerciții de dresaj canin, disciplină canină și exerciții de intervenție canină
  • Ora 12:00 - Demonstrații de gimnastică ritmică, karate și badminton, coordonate de către Direcția Județeană de Sport Timiș
  • Orele 11:00 -14:00 - Activități instituții publice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și ale unor organizații neguvernamentale din județul Timiș
  • Ora 18:00 - warm-up pe muzică europeană, cu DJ Zoleevee, dansuri Ansamblul „Timișul” și Ansamblul „Eszterlánc”. Prrezentarea proiectului „CIRCUM EUROPA”, urmată de concertul Feli Donose feat. Ansamblul „Timișul” & Orchestra „Lira”.

TIMIȘOARA (Cinema Victoria)

Festivalul Filmului European – Consultă programul filmelor!

SIBIU

Ora 12:00 - Concert susținut cu prilejul Zilei Europei de Muzica Garnizoanei din Sibiu, Muzeul Național Brukenthal. Organizatori: Muzeul Național Brukenthal și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. 

CLUJ-NAPOCA (Piața Unirii)

  • Ora 12:00 - Intonarea Imnului Național al României și intonarea Imnului Uniunii Europene de către elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”; Te-deum; Alocuțiuni
  • Muzica militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Ansamblul folcloric „Mărțișorul”
  • Defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.

BRAȘOV

  • Ora 17:30 - Intonarea Imnului Europei şi Imnului României - Fanfara de Juniori în Piaţa Sfatului, în Piaţa Enescu şi în faţa Centrului Cultural Apollonia Hirscher.
  • Ora 18:00 - Recitalul „Oda Bucuriei”, cor de copii din proiectul Cantus Mundi al Corului Madrigal (Centrul Cultural Apollonia Hirscher).

PIATRA NEAMȚ

Ora 18:00 - „De Ziua Ta, Europa!”, spectacol dedicat unității, solidarității și conviețuirii pașnice între popoarele bătrânului continent (Casa de Cultură a Sindicatelor).

Evenimente importante petrecute la 9 mai

  • 9 mai 1877 – Prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență de Stat a României față de Imperiul Otoman.
  • 9 mai 1945 – feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului semna capitularea germană la sediul Statului Major al armatei sovietice.
  • 9 mai 1950 – ministrul francez de externe Robert Schuman a citit la Paris declarația care îi poartă numele și prevedea crearea unei comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.

Fotografii: Agerpres/Getty Images/Shutterstock

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni