• PRO TV
  • EXCLUSIV Primele imagini de la filmările peliculei „Avram Iancu - Împotriva imperiului”

EXCLUSIV Primele imagini de la filmările peliculei „Avram Iancu - Împotriva imperiului”

EXCLUSIV Primele imagini de la filmările peliculei „Avram Iancu - Împotriva imperiului”

Prima docu-dramă dedicată lui Avram Iancu, „Crăișorului Munților” a intrat în producție. „Avram Iancu - Împotriva imperiului” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico.

Gallery

Produsă de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, docu-drama Avram Iancu - Împotriva imperiului va intra în cinematografele din România pe 24 ianuarie 2024, de Mica Unire. Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie, în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

Este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures).

„Avram Iancu - Împotriva imperiului”: primele imagini de la filmări

În premieră pentru România, PROTV.RO prezintă imagini de la filmările peliculei regizate de Theo Thorn. Într-una dintre secvențe, personajul Avram Iancu este închis într-o temniță, în anul 1852, și bătut de jandarmii austrieci. Pentru a reda violența și starea vulnerabilă în care a ajuns eroul, make-up artista Andreea Popescu a realizat niște machiaje complexe, în care a folosit atât sânge fals lichid și vâscos, pentru a crea rănile cât mai verosimil, cât și alte trucuri, cu produse de machiaj speciale, pentru a reda rănile învechite și vânătăile profunde.

Este incredibilă asemănarea actorului cu eroul. Cum se poate vedea ușor și din fotografii, Horia Fedorca, care joacă și la Teatrul Național din Sibiu, este întruchiparea Crăișorului”, ne-a spus Sandu Pop, unul dintre producători.

FOTO:  Bianca Roiu

Care e povestea filmului

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

La 1848, în plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și îi convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.

Ce spune echipa filmului

Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, dezvăluie Alin Panc, producător (PaPa Pictures).

Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu, fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum. Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu ți am încercat să îl înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale”, spune Horia Fedorca, interpretul personajului principal, Avram Iancu. Actorul își face astfel debutul în cinema, într-un rol principal. Horia Fedorca face parte din echipa Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului său. Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri. Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie. Mulțumim Lincoln Plus din Sebeș și domnului Gheorghe Cibu, precum și tuturor iubitorilor de Avram Iancu, care ne-au fost aproape în realizarea acestui film”, spune Sandu Pop, producător (PaPa Pictures).

Cine mai joacă în „Avram Iancu - Împotriva imperiului”

Horia Fedorca – debut
Damian Victor Oancea
Alin Panc
Sandu Popa
Kata Pánczél
Paula Hriscu – debut

Consultanți științifici:
Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș (Universitatea din Oradea / Muzeul Țării Crișului Oradea)
Prof univ dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România)
Lector univ. dr. Radu Româmașu (Uniersitatea din Oradea)

Producători: Alin Panc, Sandu Pop
Producători executivi: Dorian Stan, Raluca Hideg
Director de imagine: Rareș Dima
Montaj: Sabin Filip
Sunet: Ioan Iacoban
Pictor costume: Daniela Diaconescu
Scenografie: cu susținerea RoVillage, scenograf Nicu Resteanu

Parteneri:
Lincoln Plus (Sebeș, jud. Alba), dl. Gheorghe Cibu.

Fotografii: Bianca Roiu

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni