• PRO TV
  • Documentarul TOVARĂȘU’, ultimul episod - EXCLUSIV pe VOYO. Nicolae Ceaușescu: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator

Documentarul TOVARĂȘU’, ultimul episod - EXCLUSIV pe VOYO. Nicolae Ceaușescu: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator

“Tovarășu’“ ne dezvăluie întreaga poveste de viață a lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns de la sărăcia extremă la puterea extremă. Pe parcursul a trei episoade, documentarul difuzat pe VOYO surprinde o narațiune a domniei sale. La final, anii de nebunie în care un „Tovarășu’ ” nebun strigă la o națiune plină de ură și resentiment și care se încheie cu execuția sa, singura sângeroasă din jumătatea de est a Europei.

În episodul 3 al documentarului despre Nicolae Ceaușescu, regăsim România, care a trăit și a crescut în timp cu bani împrumutați. Acum, era momentul să-și plătească bancherii occidentali. Deci, pentru a economisi dolari, sărăcirea în masă a devenit norma dureroasă a cetățenilor de zi cu zi. Mihail Gorbaciov vine la putere, deschide linii directe spre Occident și-și izolează omologul român.
Șeful Securității, Ioan Pacepa, dezertează în SUA; apoi, superstarul Nadia Comaneci fuge peste graniță spre libertatea din America. În plină paranoia, starea de sănătate a dictatorului se degradează și mai mult, iar slujitorii de rang înalt îi oferă doar cifrele care cred că i-ar plăcea șefului. Detestata Elena evoluează într-un co-președinte și ascunde dosare și documente de soțul ei. Față în față, Gorbaciov îl confruntă la București pe Ceaușescu: spune că el cunoaște adevărata Românie mai bine decât propriul ei președinte. Luni mai târziu, de data aceasta la Moscova, Ceaușescu este pus la zid. Pentru a salva comunismul, chiar el îi cere lui Gorbaciov ca Uniunea Sovietică să intervină, chiar și militar, în România.
În timp ce luminile comunismului se sting, capitală cu capitală, Ceaușescu își îndeamnă zeci de mii de conaționali adunați în piața principală a capitalei să rămână fideli idealurilor. Dar mulțimea începe să vocifereze. Fața îi îngheață, iar soția lui îl trage înapoi; se grăbesc spre un elicopter care așteaptă pe acoperiș. Abia depășind blocurile din oraș, elicopterul se îndreaptă spre o garnizoană militară pentru evadarea finală.
Pretinzând o problemă mecanică, pilotul aterizează într-un câmp. În timp ce se îndreptau spre garnizoană, Ceaușescu plânge pe scaunul din față. De data aceasta, capcana se strânge pentru cuplul prezindențial. Iar în ziua de Crăciun, compatrioții săi ortodocși nu au milă. Principalul călău trage 29 de gloanțe în cuplul condamnat, închizând capitolul comunismului în Europa.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni