• PRO TV
  • Răsturnare de situație în cazul morții lui Alexei Navalnîi. Când a decedat de fapt opozantul rus. Noi detalii ies la iveală

Răsturnare de situație în cazul morții lui Alexei Navalnîi. Când a decedat de fapt opozantul rus. Noi detalii ies la iveală

Răsturnare de situație în cazul morții lui Alexei Navalnîi. Când a decedat de fapt opozantul rus. Noi detalii ies la iveală

Moartea celui mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, rămâne neclară. Declarațiile martorilor alimentează însă îndoielile cu privire la versiunea oficială.

Cauza morții lui Alexei Navalnîi este în curs de investigare, potrivit oficialilor ruși. Inițial, liderul opoziției ruse ar fi leșinat în închisoarea din Siberia, vineri, în jurul orei locale 14:00, după o plimbare în curte, și a murit la scurt timp, după mai multe încercări eșuate de resuscitare. O versiune neverosimilă, relatează presa rusă independentă. De asemenea, declarațiile martorilor o contrazic.

Când a murit Alexei Navalnîi?

Autoritățile penitenciare indică ora 14:17 ca fiind ora decesului, dar faptul că agențiile de știri de stat Tass și RIA Novosti au raportat decesul la ora 14:20 este o contradicție aparentă. Dar, în realitate, au trecut aproximativ două ore între deces și anunțul oficial al morții, deoarece Kharp se află în nord-vestul Siberiei, iar agențiile se află la Moscova, într-un fus orar diferit.

Dar ora este, de asemenea, în contradicție cu rapoartele despre Navalnîi, care arată că acesta a fost lăsat să iasă în curte abia la 6.30 dimineața. În plus, presa independentă rusă a relatat că ceilalți deținuți din colonia penală numărul trei "Lupul polar" au aflat deja de moartea liderului opoziției la ora locală 10.00.

Pe de altă parte, ziarul Novaya Gazeta, considerat de încredere, citează o sursă anonimă care afirmă că Navalnîi murise deja cu o zi înainte, din cauza atmosferei neobișnuit de agitate din închisoare încă din noaptea precedentă.

Cum a murit Navalnîi?

Radiodifuzorul rus de stat RT a citat inițial o sursă anonimă care a declarat că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge la creier. Autoritățile de stat citează "sindromul morții subite".

Cadavrul este supus în prezent unei autopsii și unei "analize chimice", printre altele, astfel că trupul nu va fi eliberat rudelor timp de cel puțin două săptămâni.

Pe de altă parte, rudele lui Navalnîi cred cu tărie că liderul opoziției a fost asasinat. De asemenea, ele se plâng de mult timp de condițiile din închisoare. Cu toate acestea, unul dintre avocații săi l-a găsit miercurea trecută (14.02.2024), la două zile după deces, fără semne de boală acută.

De asemenea, opozantul rus a apărut foarte bine dispus într-o înregistrare video care circulă pe internet, care l-ar arăta pe Navalnîi joi după-amiază, cu mai puțin de 24 de ore înainte de ora oficială a morții sale, stând în fața unui tribunal și glumind cu judecătorul.

Până în prezent, nu a apărut nicio altă mărturie privind moartea liderului opoziției, dar susținătorii lui Navalnîi suspectează că acesta ar fi fost otrăvit cu Novichok, așa cum a fost în august 2020.

Cine este de vină pentru moartea lui Navalnîi?

Imediat după aflarea veștii, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, l-a acuzat personal pe președintele rus Vladimir Putin că a ordonat "uciderea" soțului ei.

Numeroși politicieni occidentali consideră, de asemenea, că guvernul rus este responsabil, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, președintele american Joe Biden și președintele Consiliului UE Charles Michel.

Potrivit Amnesty International, Navalnîi a fost "supus unei hărțuiri constante din partea autorităților penitenciare, inclusiv izolarea prelungită și alte rele tratamente", ceea ce ar fi putut contribui în mod semnificativ la moartea sa la vârsta de 47 de ani.

Sursa foto: Getty Images

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni